WĘDZONY „MAJONEZ” W WERSJI FIT

Normalnego majonezu nie jadłam już od x czasu. Zwłaszcza tego sklepowego, gdzie oprócz tony kiepskiej jakości oleju, są też dziwne i niepotrzebne dodatki. Kiedy zaczęłam interesować się bardziej kuchnią roślinną, odkryłam wiele różnych przypraw i „dziwnych” rzeczy, bez których dziś nie wyobrażam sobie gotowania. Jedną z nich jest czarna sól Kala Namak. Ma nieprawdopodobny posmak jajka genialnie je zastępuję w wegańskich daniach np. przy tofucznicy. Tylko trzeba się z nią ostrożnie obchodzić bo jest bardzo słona.

WĘDZONY „MAJONEZ” W WERSJI FIT

  • 1 mniejszy bakłażan
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • 1/2-1 łyżeczka czarnej soli Kala namak (polecam zacząć od 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu ( u mnie jabłkowy)
  • 4 łyżki gęstego jogurtu roślinnego (u mnie sojowy)
  • 1 łyżka oleju (można albo całkiem pominąć, albo wręcz przeciwnie dać więcej)

Bakłażana opalam palnikiem z każdej strony aż skórka się przypiecze i miejscami zwęgli (jak macie kuchenkę gazową to można to zrobić nad palnikiem, ja mam niestety tylko indukcję), dzięki czemu skórka nabierze dymnego aromatu. Później nakłuwam go delikatnie widelcem i piekę w piekarniku aż będzie miękki. Po upieczeniu skórkę usuwam a mięciutki miąższ przekładam do pojemnika.

Tofu odsączam z nadmiaru wody, można to zrobić przy pomocy ręczników papierowych lub na szybko, tak jak ja, po prostu nad zlewem mocno ściskać między dłońmi ( i tak będziemy je rozdrabniać). Jest jeszcze jeden sposób aby pozbyć się wody z tofu, wystarczy je zamrozić, a po odmrożeniu zmienia swoją teksturę. Wszystkie składniki poza jogurtem i olejem blenduję na gładko. Później dodaję resztę i ponownie blenduję. Doprawiam do smaku. Jeżeli nie liczycie kalorii to możecie dodać więcej oleju i dolewać go stopniowo blendując masę i wszystko razem emulgując.

Dodaj komentarz

Kremowy sernik, niczym baskijski

Wiecie czym charakteryzuje się sernik baskijski? Totalnie kremowym wnętrzem. Ten sernik robiłam trochę na jego wzór, czyli wyciągnęłam go z pieca gdy środek był jeszcze

Read More »

Szparagowe lody z kokosowym bekonem

Sezon na szparagi jest niestety bardzo króciutki więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Można je chrupać na surowo, grillować, dusić, piec, zrobić z nimi tarte, risotto,

Read More »

Palony mus z gruszek

Palony mus z gruszek. Kremowy, aksamitny, z lekko prażono-orzechową nutą. Bardzo prosty do zrobienia, z tylko pięciu składników. Jest tak pyszny, że ciężko się od

Read More »

Kanapka z pieczonymi plastrami tofu

Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet

Read More »