Wegańska ogórkowa z batatami

Podsyłam Wam przepis na moją wersję zupy ogórkowej, idealnej na przednówku. Nie jest tak ciężka jak tradycyjna polska ogórkowa, a zarazem sycąca i mile rozgrzewająca brzuszek. W tym okresie właśnie tego mi trzeba 😊, a do tego robi się piorunem⚡️.

 

Wegańska ogórkowa z batatami

 
1 cebulka pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 laska selera naciowego pokrojonego w paseczki
1 średnia marchewka starta na tarce
1 średnia pietruszka starta na tarce
1 mały batat pokrojony w paski/kostkę
2 łyżki czerwonej lub żółtej soczewicy (u mnie miks obu)
1 litr lekkiego bulionu warzywnego lub wody
5 średnich kiszonych ogórków + woda po ogórkach
sól, pieprz, olej do smażenie
pęczek świeżego koperku
mleko kokosowe (wedle uznania)
jogurt/ kwaśna śmietana
olej do smażenia + podania

 
Na patelni na 1-2 łyżkach oleju podsmażam delikatnie cebulkę, czosnek, listki laurowe oraz ziele angielskie. Dorzucam seler, marchewkę, pietruszkę i na mniejszym ogniu podsmażam dalej ok 5-7min. Dodaję batata, opłukaną soczewicę, bulion lub wodę ze szczyptą soli. Gotuję na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka ( u mnie ok 15min).
Dodaję starte ogórki i jeszcze chwilę podgrzewam, aż zupa znów będzie gorąca (ja już nie gotuję ogórków, ale jak ktoś chce to można je chwilę podgotować). Dolewam wody z kiszonych ogórków wedle uznania (ja dolałam ok 1/2 szklanki). Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, ew. solą i wrzucam pokrojony koperek. Jeżeli wolicie zabieloną wersję zupy to dolewamy mleko kokosowe, ja dodałam odrobinę, jeden chlust.
Gotową zupę podajemy z dodatkowym świeżym koperkiem, kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany, świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną oliwy lub oleju (u mnie konopny).

 
 
 

Dodaj komentarz

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »