Lekka wiosenna sałatka z dodatkiem sezamowego winegretu.
Dodatek groszku i białej fasoli to dodatkowa porcja białka. Jeżeli chcielibyście coś bardziej konkretnego wystarczy dogotować trochę kaszy np czerwonej lub kolorowej komosy i pełnowartościowy zdrowy obiadek gotowy.
Świetnie sprawdza się również jako lunchbox. Jak otworzycie takie pudełeczko, to kolegom z pracy (mimo, że nie powiedzą tego głośno) pocieknie ślinka na sam widok
Wiosenna sałatka z sezamowym winegretem
Sos:
sok + skórka z 1/2 cytryny
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka tahini
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka sezamu
sól, pieprz
Sezam i siemię chwilę podprażam na suchej patelni (uwaga strzela).
Wszystkie składniki + połowę uprażonych ziarenek mieszam i doprawiam solą i odrobiną pieprzu.
kilka szparagów
ok 100g zielonego groszku
zielony ogórek
kilka rzodkiewek
pół szklanki białej fasoli
kilka pomidorków
Szparagi i groszek gotuję chwilę na parze, aż lekko zmiękną (ok 4 min), przelewam zimną wodą by zachowały ładny kolor.
Ogórka ścieram obieraczką na cienkie wstążki, rzodkiewkę na mandolinie.
Wszystkie składniki wykładam na talerz, polewam dressingiem i posypuję resztą prażonych ziarenek. Można wymieszać, jak kto woli 😉