Zimny serniczek z jagodami

Lekki serniczek z jagodami. W sam raz na lato☀️ Mój wykonany na bazie kwaśnego mleka sojowego, ale równie dobrze można użyć jogurtów sojowych. Chociaż to kwaśne mleko nadaje fajnego posmaczku i spokojnie każdy zrobi je u siebie w domu, a raczej ono zrobi się samo 🙂

 

Zimny serniczek z jagodami

foremka 16cm

 
1l mleka sojowego (bez dodatków, tylko woda, soja i ew. sól)

 
Mleko przelewamy do szklanego dzbanka lub słoika, nakrywamy gazą i zostawiamy na około 24-36h. Po tym czasie się zsiądzie, będzie kwaskowate i zacznie oddzielać się „serwatka”.
Wykładamy na durszlak wyłożony ściereczką i pozwalamy odciekać, by jeszcze mocniej zgęstniało. Ja odcisnęłam do takiej konsystencji, że finalnie otrzymałam ok 350g gęstego kwaśnego mleka/labneh.

 
Spód:
25g mąki owsianej
20g wiórków kokosowych
10g mielonych orzechów (u mnie pekan)
20g ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego z lekkim czubkiem

 
Mąkę, wiórki i orzechy przekładam na suchą patelnię i podprażam aż zacznie wydobywać się aromat i wszystko delikatnie zbrązowieje. Dodaję ksylitol i rozpuszczam mieszając. Ściągam z ognia, dodaję olej kokosowy i wszystko mieszam. Studzę i wykładam na spód foremki wyłożonej papierem i uklepuję do dna. Schładzam.

 
Sernik:
150ml mleka kokosowego (u mnie Real Thai w kartoniku)
70g ksylitolu
1/2 łyżeczki agaru (ok 4g)
1 łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii
1/4 łyżeczki soli
50g jagód, najlepiej świeżych, ale mrożone też przejdą

 
Do miski przekładam kwaśne mleko oraz sok + skórkę z cytryny. Mleko kokosowe, ksylitol, agar, wanilię i sól przekładam do rondelka, mieszam i doprowadzać do wrzenia. Gotuję na mniejszym ogniu ok 1-2 min mieszając. Odstawiam do przestudzenia, ale uważam by mi się jeszcze nie zsiadło.
Przekładam do miseczki z kwaśnym mlekiem i miksuję łącząc składniki., Można blenderem lub końcówkami do ubijania. Gdy masa zacznie nam gęstnieć i się trochę napowietrzy, dorzucam jagody , odrobinę, dwoma obrotami łyżki mieszam i przekładam szybciutko na schłodzony spód. Wyrównuję wierzch, delikatnie uderzając foremką o blat.

 
Galaretka:
150g jagód (mogą być mrożone)
20g ksylitolu
4 łyżki soku z pomarańczy/mandarynek, ew. wody
1/3 łyżeczki agaru

 
Wszystko przekładam do rondelka i mieszam, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 2 min na mniejszym ogniu mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Albo zostawiam owoce w całości, albo blenduję na gładko. Przelewam na wierzch serniczka.
Odkładam do lodówki na kilka godzin.

 
 

Dodaj komentarz

Fenkułowa pasta ze szparagami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, humusy i smarowidła. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oczywiście jako baza czy dodatek do kanapki, krakersów lub pokrojonych w słupki

Read More »

Wegańska ogórkowa z batatami

Podsyłam Wam przepis na moją wersję zupy ogórkowej, idealnej na przednówku. Nie jest tak ciężka jak tradycyjna polska ogórkowa, a zarazem sycąca i mile rozgrzewająca

Read More »

Pesto z botwiny

Pesto z botwiny, czyli z młodych liści buraka. Botwina to nasz niedoceniany superfood (tak samo jak pokrzywa 😉 ), warto ją wykorzystywać i zjadać nie

Read More »