Bataty z kapustą i pieczarkami

 
Podobno istnieje około 400 różnych odmian batatów.😲 Najbardziej popularne są u nas te pomarańczowe, ale są również żółte, fioletowe i białe (tych jeszcze nigdy nie próbowałam).
Można je jeść na surowo, ale ja uwielbiam pieczone bądź gotowane na parze. Są niesamowicie słodkie, dlatego tutaj podałam je z dodatkiem kiszonej kapusty, która fajnie tą słodycz przełamuje. Doprawiłam ją rozmarynem, ale równie dobrze można zastąpić go np. majerankiem. ☺️

 

Bataty z kapustą i pieczarkami

2 porcje

 
2 mniejsze upieczone lub uparowane do miękkości bataty
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
150g pieczarek
200g kiszonej kapusty
1 łyżeczka rozmarynu (lub majeranku)
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do podsmażenia

 
Do podania: kefir roślinny (kwaśna śmietana, jogurt), zredukowany sos balsamiczny, sezam

 
Na patelni szklę pokrojoną w kostkę cebulkę z dodatkiem listków laurowych. Dodaję posiekany czosnek oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki. Podsmażam dalej około 2 minuty. Dorzucam kiszoną kapustę, rozmaryn, cynamon, syrop klonowy.
Duszę pod przykryciem na mniejszym ogniu ok 4-5 min. Jak przywiera to dolewam odrobinę wody lub kapkę oleju.
Na koniec doprawiam pieprzem (ewentualnie solą) i dokładam posiekaną natkę. Mieszam.
Bataty przekrawam na pół. Można je jeszcze lekko rozgnieść i powiększyć ich płaszczyznę 😉. Na wierzch nakładam kapustę, kefir, skrapiam sosem balsamicznym i posypuję odrobinką sezamu oraz odrobiną świeżej natki.
 

Dodaj komentarz

Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już

Read More »

Fasolowy smarowaniec z pomidorami

Kolejna fermentacja i wariacja w temacie serków smarowańców. Tym razem na bazie fasoli z dodatkiem pasty pomidorowej. Ja wykorzystałam tutaj pastę „palone pomidory” od DYM

Read More »

Truskawkowy Shake z czekoladą

  Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego

Read More »

Buraczane burgery z orkiszem

Jak mamy ugotowany orkisz to piorunem można zamieszać masę na te krwiste burgerki. Zamiast pełnego ziarna można też wykorzystać łamane (czyli kaszę). Podałam je z

Read More »