Bataty z kapustą i pieczarkami

 
Podobno istnieje około 400 różnych odmian batatów.😲 Najbardziej popularne są u nas te pomarańczowe, ale są również żółte, fioletowe i białe (tych jeszcze nigdy nie próbowałam).
Można je jeść na surowo, ale ja uwielbiam pieczone bądź gotowane na parze. Są niesamowicie słodkie, dlatego tutaj podałam je z dodatkiem kiszonej kapusty, która fajnie tą słodycz przełamuje. Doprawiłam ją rozmarynem, ale równie dobrze można zastąpić go np. majerankiem. ☺️

 

Bataty z kapustą i pieczarkami

2 porcje

 
2 mniejsze upieczone lub uparowane do miękkości bataty
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
150g pieczarek
200g kiszonej kapusty
1 łyżeczka rozmarynu (lub majeranku)
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do podsmażenia

 
Do podania: kefir roślinny (kwaśna śmietana, jogurt), zredukowany sos balsamiczny, sezam

 
Na patelni szklę pokrojoną w kostkę cebulkę z dodatkiem listków laurowych. Dodaję posiekany czosnek oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki. Podsmażam dalej około 2 minuty. Dorzucam kiszoną kapustę, rozmaryn, cynamon, syrop klonowy.
Duszę pod przykryciem na mniejszym ogniu ok 4-5 min. Jak przywiera to dolewam odrobinę wody lub kapkę oleju.
Na koniec doprawiam pieprzem (ewentualnie solą) i dokładam posiekaną natkę. Mieszam.
Bataty przekrawam na pół. Można je jeszcze lekko rozgnieść i powiększyć ich płaszczyznę 😉. Na wierzch nakładam kapustę, kefir, skrapiam sosem balsamicznym i posypuję odrobinką sezamu oraz odrobiną świeżej natki.
 

Dodaj komentarz

Lody orzechowe

  W mojej zamrażarce lody muszą być zawsze. Zazwyczaj dwa rodzaje, a ten repertuar zmieniam na bieżąco. Nie mam ulubionego smaku. Lubię eksperymenty jak np

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »

Sorgotto ze szparagami i bobem

  Jedliście już kaszę sorgo? To bezglutenowa kasza o wielu cennych właściwościach pochodząca z Afryki (podobno tam wykorzystywana jest do produkcji piwa i wódki  ) Mam dla

Read More »