Fasolka pod kalafiorową pierzynką

Kolejna odsłona żółtej fasolki.
Do tego w towarzystwie kalafiora pod postacią kołderki oraz czosnkowo-pietruszkowego bobu. Eksplozja kilku smaków 🙂 Ale wisienką na torcie są tu pieczone kwaskowate pomidorki, których zdecydowanie nie może zabraknąć w tym daniu.🍅

 

Fasolka pod kalafiorową pierzynką

2 większe porcje

 
200g fasolki szparagowej (ugotowanej np. na parze)
2 gałązki pomidorków koktajlowych

 
300g kalafiora
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
50ml białego wina (półwytrawnego)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy + do smażenia
odrobina mleka roślinnego do rozcieńczenia
sól, pieprz

 
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka z 1/3 cytryny
1-2 łyżki oleju
sól

 
Kalafiora siekam w rozdrabniaczu lub ścieram na tarce. Na patelni szklę posiekaną cebulkę ze szczyptą soli, dodaję czosnek, podsmażam ok 1 min, dodaję starty kalafior i podsmażam kolejną minutkę. Podlewam wszystko białym winem i redukuję aż zostanie emulsja. Zmniejszam ogień, podlewam odrobiną mleczka lub wodą, nakrywam i duszę aż kalafior będzie bardzo miękki.
Przekładam do miski/pojemnika, dodaję gałkę, płatki drożdżowe, mąkę, 1 łyżkę oleju i blenduję na gładko. Można dodać odrobinkę mleczka, aby się lepiej blendowało (ja chcemy mieć bardziej sztywne puree dodajmy mniej, a jak bardziej delikatne to więcej). Doprawiam solą i ewentualnie odrobinką pieprzu.

Fasolkę układam w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu rozkładam kalafiorowe puree. Obok (lub w oddzielnym naczynku) dorzucam pomidorki. Piekę w 190′ ok 25-30 min.

Na patelni, na zimny olej dodaję posiekany czosnek. Podsmażam na mniejszym ogniu około 1-2 min, aż czosnek zacznie pachnieć i starci surowy posmak. Dodaję bób, szczyptę soli i chwilkę podsmażam aż wszystko ładnie złapie temperaturę. Dokładam posiekaną natkę oraz skórkę z cytryny, mieszam i ściągam z ognia.

Gotowe upieczone danie podaję z bobem. Wierzch można opcjonalnie posypać np. łuskanymi ziarenkami konopi.

 
 

 
 
 

Dodaj komentarz

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Sałatka z brokułu i zielonego groszku

Lubicie zielony groszek? Ja go ubóstwiam Nie dość że jest przepyszny, słodziutki, lekko maślany a zarazem stawiający delikatny opór pod zębami to jeszcze na maksa odżywczy. Ale ja

Read More »

Kruche pierniczki

Bardzo smaczne, kruchutkie od razu po upieczeniu, a nie twarde i wymagające leżakowania. Proste do zrobienia, z lekkim czekoladowym posmakiem. Można je dowolnie dekorować czekoladą,

Read More »

Szybkie ryżowe sakiewki z chili

Szybkie ryżowe sakiewki, które robi się z gotowych produktów. Nie wymagają wiele pracy, a wychodzi szybka przekąska, a w większej ilości nawet obiad. Użyłam tutaj

Read More »