Fasolka pod kalafiorową pierzynką

Kolejna odsłona żółtej fasolki.
Do tego w towarzystwie kalafiora pod postacią kołderki oraz czosnkowo-pietruszkowego bobu. Eksplozja kilku smaków 🙂 Ale wisienką na torcie są tu pieczone kwaskowate pomidorki, których zdecydowanie nie może zabraknąć w tym daniu.🍅

 

Fasolka pod kalafiorową pierzynką

2 większe porcje

 
200g fasolki szparagowej (ugotowanej np. na parze)
2 gałązki pomidorków koktajlowych

 
300g kalafiora
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
50ml białego wina (półwytrawnego)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy + do smażenia
odrobina mleka roślinnego do rozcieńczenia
sól, pieprz

 
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka z 1/3 cytryny
1-2 łyżki oleju
sól

 
Kalafiora siekam w rozdrabniaczu lub ścieram na tarce. Na patelni szklę posiekaną cebulkę ze szczyptą soli, dodaję czosnek, podsmażam ok 1 min, dodaję starty kalafior i podsmażam kolejną minutkę. Podlewam wszystko białym winem i redukuję aż zostanie emulsja. Zmniejszam ogień, podlewam odrobiną mleczka lub wodą, nakrywam i duszę aż kalafior będzie bardzo miękki.
Przekładam do miski/pojemnika, dodaję gałkę, płatki drożdżowe, mąkę, 1 łyżkę oleju i blenduję na gładko. Można dodać odrobinkę mleczka, aby się lepiej blendowało (ja chcemy mieć bardziej sztywne puree dodajmy mniej, a jak bardziej delikatne to więcej). Doprawiam solą i ewentualnie odrobinką pieprzu.

Fasolkę układam w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu rozkładam kalafiorowe puree. Obok (lub w oddzielnym naczynku) dorzucam pomidorki. Piekę w 190′ ok 25-30 min.

Na patelni, na zimny olej dodaję posiekany czosnek. Podsmażam na mniejszym ogniu około 1-2 min, aż czosnek zacznie pachnieć i starci surowy posmak. Dodaję bób, szczyptę soli i chwilkę podsmażam aż wszystko ładnie złapie temperaturę. Dokładam posiekaną natkę oraz skórkę z cytryny, mieszam i ściągam z ognia.

Gotowe upieczone danie podaję z bobem. Wierzch można opcjonalnie posypać np. łuskanymi ziarenkami konopi.

 
 

 
 
 

Dodaj komentarz

Pasztet z bobu i ogórków

Świeże ogórki w paszteciku? Czemu nie po obróbce termicznej smak nie jest dominujący. Połączyłam je z młodziutkim bobem i świeżym majerankiem, który w tym wypadku

Read More »

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »

Sorgotto ze szparagami i bobem

  Jedliście już kaszę sorgo? To bezglutenowa kasza o wielu cennych właściwościach pochodząca z Afryki (podobno tam wykorzystywana jest do produkcji piwa i wódki  ) Mam dla

Read More »