Ubóstwiam zupy-kremy za to, że są szybkie, zdrowe, sycące i pyszne. A dodatkowo można je zrobić dosłownie ze wszystkiego, nawet lodówkowych resztek 

Zostałam obdarowana całą torbą świeżutkiej fasolki, trochę zjadłam „saute”, trochę w sałatce a resztę przerobiłam właśnie na krem.
Ja podałam z podsmażonymi kurkami z cebulką i świeżym majerankiem oraz granolą ” Rozmaryn i Tymianek” z „Innej Bajki”. Ale równie dobrze można ograniczyć się do kleksa wegańskiej śmietany bądź kefiru (ja robię sojowy na grzybku tybetańskim, jest pyszny). 

Fasolkowy kremik z ziołami
ok 3-4 porcje
500g fasolki szparagowej (u mnie głównie żółta z małym dodatkiem zielonej)
1 średni por
1 ziemniak (opcjonalnie)
4 mniejsze ząbki czosnku
ok 500ml bulionu lub wody
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka jasnej pasty miso (opcjonalnie) lub 1 łyżka sosu sojowy
skórka z 1 małej cytryny
sól, pieprz
olej do podsmażenia
Do podania (opcjonalnie): granola „Rozmaryn i Tymianek”, podsmażone kurki z cebulką i świeżym majerankiem, kleks wegańskiej śmietany.
Pora kroję w talarki a ziemniaka w kostkę i podsmażam chwilę, ok 4 min. Dodaję pokrojony na plasterki czosnek, majeranek, tymianek i podsmażam kolejne 2 minutki. Dorzucam fasolkę, dodaję bulion i gotuję do miękkości.
Blenduję na gładko z dodatkiem pasty miso i skórki z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z podsmażonymi kurkami, świeżym majerankiem/tymiankiem oraz granolą.
