Strączki są u mnie codziennie. Uwielbiam wszystkie
Zawsze mam coś ugotowanego, albo namoczonego. Nie da się ukryć, że lubię kombinować i bawić się w kuchni. Nie będę nikogo oszukiwać i mówić, że wszystko wychodzi mi zawsze super, bo tak nie jest Czasem coś wyjdzie pięknie, a smak… innym razem odwrotnie, pysznie ale raczej do zjedzenia w samotności jak nikt nie widzi
Ten eksperyment uważam za udany.
Fasolowe poduszeczki
2 porcje
1/2 szklanki białej fasoli
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki sody
1 łyżka skrobi (opcjonalnie)
sól
Szybki sos:
2 duże ząbki czosnku, posiekane
1 cebulka dymka, pokrojona w kosteczkę
1/3 papryki, pokrojona w drobną kosteczkę
1/3 małego jabłka, pokrojone w drobną kosteczkę
3/4 szklanki mleka sojowego (owsianego)
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 płaska łyżeczka skrobi
2 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki soku z cytryny
odrobina skórki z cytryny
1 łyżeczka jasnej pasty miso (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanego koperku
odrobina świeżego majeranku (opcjonalnie)
sól, pieprz
podprażone orzeszki laskowe
Fasolę moczę przez noc. Rano odcedzam, płuczę i dolewam taką ilość wody by dała radę się zmiksować (mniej więcej do wysokości fasoli). Blenduję na gładko, nakrywam naczynko np. folią spożywczą lub gazą i odstawiam na około 10h. Po tym czasie można już robić poduszeczki lub wstawić do lodówki i wykorzystać na drugi dzień.
Do masy dodaję gałkę, odrobinkę soli, sodę i ewentualną skrobię. To zależy od tego jaką mamy masę i ile wody dodaliśmy podczas miksowania. Z masy formuję za pomocą dwóch dużych łyżek poduszeczki. Jeżeli jest zbyt rzadka to dodajemy wtedy skrobię, ale nie robimy klusek śląskich . Uformowane poduszeczki zsuwam z łyżeczek na kawałki papieru do pieczenia (można dodatkowo ciut natłuścić). Umieszczam wszystko w parowniku (u mnie bambusowy) i paruję ok 10-15min.
Oba mleka, skrobię, płatki drożdżowe, sos sojowy, sok z cytryny mieszam.
Na odrobinie oleju, na niezbyt dużym ogniu podsmażam paprykę i cebulkę ok 2 min. Dodaję jabłko i czosnek, podsmażam kolejne 2 min.
Dolewam rozmieszane mleka i podgrzewam mieszając do zgęstnienia. Na koniec dorzucam koperek, skórkę z cytryny i ewentualną pastę miso. Doprawiam pieprzem.
Poduszeczki podaję z sosem i posypuję prażonymi orzechami oraz listkami świeżego majeranku.