Gryczany torcik

Kupiłam niedawno wafle gryczane od Biominki. Same w sobie w smaku nie były zbyt rewelacyjne, moje dzieci też nie bardzo chciały je chrupać. No to troszkę je „podrasowałam”, poprzekładałam i dziewczynki wcinały aż im się uszy trzęsły 😃
Jeżeli używacie właśnie tych wafli to koniecznie trzeba je przed przełożeniem dodatkowo namoczyć np. w mleku roślinnym czy nawet zwyklej wodzie. Bo inaczej wyjdzie pysznie, ale trzeba będzie jeść płatami bo łyżeczką nie da rady przejść przez warstwy. Tak, przetestowałam obie wersje 😉 Równie dobrze możecie wykorzystać dowolne wafle albo nawet usmażyć kilka naleśników.🥞
A tak sobie teraz myślę, że przełożenie jest tak pyszne, że muszę je wykorzystać też w jakimś torciku z biszkoptem 🙂

 

Gryczany torcik

 
7 okrągłych wafli np. gryczanych o średnicy ok 15cm
mleko roślinne lub woda do namoczenia
dżem z czarnych porzeczek, ok. 1/2 słoiczka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej tej całkiem w proszku (creme) ) lub kakao
1 łyżeczka kakao

 
Karmelizowana gryka (opcjonalnie, można zastąpić prażonymi i posiekanymi orzechami):
1/3 szklanki kaszy gryczanej, namoczonej przez noc
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki sosu sojowego lub szczypta soli

 
Kaszę płuczę i osuszam na papierowym ręczniku. Mieszam z resztą składników i piekę w 180′ ok 12-15min, w między czasie 2-3 razy mieszam. Uważam by nie przypalić. Wyciągam i studzę

 
Masa daktylowa:
80g suszonych daktyli
70g mleczka kokosowego (np Real Thai)
30g masła orzechowego (o dość zwartej konsystencji)
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 
Wszystkie składniki poza masłem umieszczam w rondelku, doprowadzam do wrzenia i odstawiam pod przykryciem na około 5 min. Dodaję masło i blenduję na gładko.

 
Masa kokosowa:
170g śmietanki kokosowej, schłodzonej
40g pudru z ksylitolu
2 łyżeczki chia
szczypta sproszkowanej wanilii

 
Wszystko ubijam przez chwilkę mikserem.

 
Polewa kawowa:
50g mleczka kokosowego
10g ksylitolu
10g masła orzechowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

 
Składniki umieszczam w małym garnuszku i chwilkę gotuję, rozcieram masło łyżką i dokładnie łączę składniki. Masa ma leciutko zgęstnieć.
Ciasto można składać w rancie. Pierwszy wafel moczę w mleku, obracając przez kilka sekund. Smaruję go połową masy daktylowej i posypuję 1/3 karmelizowanej gryki. Nakładam następny lekko namoczony wafel, smaruję dżemem (ok 1 łyżka). Na następny wafel wykładam 1/2 masy kokosowej, którą posypuję z wierzchu 1 łyżeczką kawy. Wszystko powtarzam.
Nakrywam ostatnim waflem. Odkładam do lodówki na min 12h.

Posypuję kakao, polewam kawową polewą i posypuję resztą karmelizowanej gryki.

 
 

 
 

Dodaj komentarz

Słodko-słony, potrójny sernik

Słodko-słony, zrobiony z trzech rodzajów wegańskiego serka. Jeszcze zanim zostałam weganką, bardzo lubiłam wszelkie desery z dodatkiem koziego sera. Czy to sernik, czy to lody,

Read More »

Fasolowy krem z Chipotle

Bardzo aksamitny krem z czerwonej fasoli. Tym razem wykorzystałam również fasolową „aquafabe”. Ziaren nie odsączam tylko wszystko gotuję razem tworząc „bulion” a następnie miksuję. Gdy

Read More »

Wege Burgery z botwiny i fasoli

Wegańskie burgery z botwiny i białej fasoli. Kotleciki w wiosennym wydaniu, z dodatkiem młodej botwiny, koperku i kaparów. Do tego trochę ukochanych orzechów włoskich i

Read More »

Jaglane gofry z morelami

  Bardzo lubię połączenie moreli i lawendy. Tym razem wylądowały na gofrze. Wegańskim i bezglutenowym. Zrobionym z kaszy jaglanej. Gofry wyszły naprawdę bardzo fajnie, chrupiące

Read More »