Kiełkująca Beluga z buraczkami i śliwkami

 
Buraki, dynie, bataty i papryki. To jedne z tych warzyw które ubóstwiam w wersji pieczonej.🔥
Buraki świetnie komponują się z owocami np. jagodami, jeżynami czy też malinami. Tym razem upieczone, rubinowe buraczki połączyłam ze świeżymi śliwkami. By było bardziej treściwie dorzuciłam kiełkującej czarnej soczewicy. Całe danie to istna bomba antyoksydantów.☺️
Ja użyłam tutaj kiełkującej soczewicy, ale równie dobrze można ją zwyczajnie ugotować. Byle nie na papkę, najlepsza jest wtedy gdy stawia lekki opór pod zębami.

 

Kiełkująca Beluga z buraczkami i śliwkami

 
2 porcje
 
1/2 szklanki czarnej soczewicy
4-5 mniejszych upieczonych buraków
kilka śliwek (ok 10 mniejszych sztuk)
paczka rukoli

 
Dressing:
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie można odrobinę podprażyć
sól
pieprz

 
Soczewicę zalewam wodą i zostawiam na całą noc. Następnego dnia dokładnie płuczę i odstawiam na sitku, lub np. w słoiku na ok 2 dni. Codziennie 2-3 razy przepłukuję czystą wodą. Po tym czasie mamy już widoczne kiełki.

Gotuję na parze ok 7-10min.
Buraki kroję w plasterki, półplasterki lub kostkę (zależy od ich wielkości). Śliwki kroję na połówki i usuwam pestki. Te większe kroję na ćwiartki.
Czosnek rozcieram na pastę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki dressingu mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem.
Buraki i śliwki mieszam ze sobą. Na talerz wykładam rukole. Na nią nakładam buraki oraz soczewicę, a wszystko polewam dressingiem. Równie dobrze można wszystko tuż przed podaniem wymieszać razem w misce.

 
 

 

Dodaj komentarz

Bezglutenowy żurek z dodatkiem chrzanu

Bezglutenowy żurek na zakwasie gryczanym z dodatkiem chrzanu. Kwaskowaty, lekko ostry, jednak przełamany mleczkiem kokosowym. Zakwas szykujemy sobie sami, dzięki czemu mamy pewność że nie

Read More »

Kakaowe wisienki

  Wiśnie i czekolada? Duecik w sam raz Bardzo lubię wiśnie, zdecydowanie bardziej niż czereśnie. Uwielbiam tą cierpkość i łączyć je zarówno w słodkich jak i

Read More »

Naleśniki z czarnego ryżu

  Jadacie czasem czarny ryż? Jest pyszny, lekko kleisty, lekko słodki o orzechowym posmaku. Tak naprawdę po ugotowaniu jego kolor to bardzo ciemny fiolet. A to

Read More »