Bakłażanowa potrawka z grzybkami

 
Lubicie leśne grzybki i tę ich „śluzowatość”? Ja bardzo. ☺️
Tym razem wykorzystałam je w towarzystwie z bakłażanem, z lekkim sosikiem zagęszczonym właśnie przez grzybki. Dodałam również arkusz nori (uwielbiam). W niewielkiej ilości nie czuć „rybnego” posmaku a dodaje sporo umami. Jeżeli ktoś chciałby więcej sosiku to wystarczy dolać odrobinę wody lub soku jabłkowego więcej i zagęścić niewielką ilością rozpuszczonej skrobi.
Ja podałam z czarnym makaronem ryżowym (z dodatkiem czarnego sezamu), ale pasowałaby tu również zielona soczewica, czy też kasza gryczana.

 

Bakłażanowa potrawka z grzybkami

2 porcje

 
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 średni bakłażan (ok. 270g)
250g leśnych grzybów
1 kostka wędzonego tofu (180g)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki mielonego kminku
½ łyżeczki nasion kolendry (opcjonalnie)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
¾ szklanki soku jabłkowego
¼ szklanki wody
1 arkusz nori (opcjonalnie)
Garstka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej do podsmażenia

 
Do podania: kasza gryczana, makaron np. ryżowy lub z czarnej fasoli.

 
Cebulę kroję w średnią kostkę, czosnek grubo siekam. Tofu również kroję w kostkę. Większe grzyby kroję w kawałki, mniejsze zostawiam w całości. Bakłażana kroję w grubą kostkę. Na odrobinie oleju szklę cebulkę ze szczyptą soli. Dodaję czosnek, wszystkie suche przyprawy oraz przecier. Podsmażam minutkę mieszając.
Dodaję grzyby, bakłażana i tofu. Podsmażam ok. 2-3 minuty, dodaję sos sojowy, sok jabłkowy i wodę. Duszę na średnim ogniu ok. 10 min. Można odparować jak jest zbyt dużo płynu. Doprawiam octem, wrzucam pokruszony lub pocięty nożyczkami arkusz nori. Na koniec doprawiam pieprzem i ewentualnie solą oraz dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Podaję z kaszą lub makaronem.

 
 

Dodaj komentarz

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »

Konopne Pate z kaszą jaglaną

Nie przestanę robić kolejne pasty i smarowańce. Uwielbiam je i zazwyczaj wyjadam łyżeczką. Jak coś się uchowa to ląduje jako dodatek dosłownie do wszystkiego (pieczonych

Read More »

Buraczane burgery z orkiszem

Jak mamy ugotowany orkisz to piorunem można zamieszać masę na te krwiste burgerki. Zamiast pełnego ziarna można też wykorzystać łamane (czyli kaszę). Podałam je z

Read More »

Domowy twaróg sojowy

  Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw

Read More »