Dyniowy serniczek z imbirow膮 kruszonk膮

Delikatny, kremowy jesienny聽serniczek聽z dodatkiem mojej ukochanej聽dyni馃巸. Do tego jogurtowo-kokosowa馃嵍聽polewa i chrupi膮ca聽imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.聽鈽侊笍
UWAGA: do tego przepisu u偶y艂am naprawd臋聽mocno odci艣ni臋tego聽sojowego labneh, kt贸ry mia艂 tak膮 w艂a艣nie 鈥瀟warogow膮鈥 konsystencj臋. Je偶eli robicie z kupnych jogurt贸w sojowych to zostawcie je do odciekania nawet 24-48h i dodatkowo odci艣nijcie jeszcze r臋koma (warto te偶 w mi臋dzy czasie zmieni膰 艣cierk臋), by waga zmniejszy艂a si臋 nawet o po艂ow臋.
Tak samo u偶y艂am puree z dyni Hokkaido馃巸, kt贸re r贸wnie偶 by艂o mocno zwarte. G臋sto艣膰 puree zale偶y nie tylko od odmiany dyni, ale r贸wnie偶 od tego jaka wam si臋 akurat trafi. Mo偶e si臋 zdarzy膰 tak, 偶e i z pieczonej Hokkaido wyjdzie puree o konsystencji jogurtu a innym razem zbite i wr臋cz suche. Je偶eli puree po pieczeniu wysz艂o do艣膰 鈥瀖okre鈥 warto je jeszcze troch臋 odparowa膰 (poddusi膰 w garnku bez przykrycia). A je偶eli mimo wszystko u偶ywacie puree o konsystencji 艣mietany to dodajcie odrobin臋 wi臋cej skrobi.聽馃槈

Dyniowy serniczek z imbirow膮 kruszonk膮

foremka 16cm

Sp贸d i kruszonka:
100g p艂atk贸w owsianych
10g skrobi
1 艂y偶eczka suszonego imbiru
50g cukru kokosowego/ksylitolu
40g oleju kokosowego
1 艂y偶ka zimnej wody
szczypta soli

Masa:
500g mocno odci艣ni臋tego labneh *
200g puree z pieczonej dyni Hokkaido*
60g 艣mietanki kokosowej
100g mleka kokosowego
110g ksylitolu, cukru kokosowego (lub wi臋cej, do smaku)
25-30g skrobi (np. ziemniaczanej)
Sk贸rka z 1 mniejszej pomara艅czy
Sok z 陆 cytryny
1/3 艂y偶eczki sproszkowanej wanilii
陆 艂y偶eczki kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)

Wierzch:
戮 szklanki g臋stego jogurtu kokosowego
2 p艂askie 艂y偶ki pudru z ksylitolu
1 艂y偶ka rozpuszczonego oleju kokosowego lub mas艂a kakaowego

P艂atki owsiane rozdrabniamy troch臋 w malakserze, ale nie na py艂 (tak 偶eby by艂y wyczuwalne kawa艂ki). Po艂ow臋 odk艂adamy a reszt臋 mielimy na gruboziarnist膮 m膮k臋. Wszystkie suche sk艂adniki mieszamy, dodajemy olej kokosowy oraz wod臋 i 艂膮czymy d艂o艅mi. Jak nie chce si臋 po艂膮czy膰 mo偶na doda膰 1 艂y偶k臋 wody wi臋cej.
Troszk臋 wi臋cej jak po艂ow膮 masy wyklejamy dno formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia i dziurkujemy widelcem w kilku miejscach. Reszt臋 masy rozkruszamy na kawa艂ki tworz膮c kruszonk臋, r贸wnie偶 na oddzielny papier do pieczenia. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 190鈥 termo-obieg i podpiekamy ok. 15-20 min. Sp贸d mo偶na wyci膮gn膮膰 wcze艣niej, a kruszonk臋 zostawi膰 jeszcze na par臋 minut. Pilnujemy by nie spali膰. Wszystko studzimy. Ca艂kowicie wystudzon膮 kruszonk臋 przek艂adamy do s艂oika lub szczelnie zamkni臋tego pojemnika (by pozosta艂a chrupka i nie dosta艂a wilgoci z powietrza) i odk艂adamy do podania.
Temperatur臋 w piekarniku zmniejszamy do 180鈥 g贸ra-d贸艂 i wstawiamy na dno du偶e naczynie z wod膮 (pieczemy z par膮 wodn膮).
Wszystkie sk艂adniki masy blendujemy na g艂adko (na ni偶szych obrotach), pr贸bujemy i ewentualnie dodajemy wi臋cej cukru. Przelewamy na przestudzony sp贸d i wk艂adamy do piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperatur臋 do 150鈥 i pieczemy jeszcze ok. 45min. 艢rodek b臋dzie galaretowaty, ale na wierzchu lekko 艣ci臋ty. Zostawiamy w zamkni臋tym piekarniku do wystudzenia (lub na oko艂o 1h). Przek艂adamy do lod贸wki najlepiej na 24h (min na 12h).
Jogurt mieszam z pudrem z ksylitolu. Dodaj臋 rozpuszczony, ale nie gor膮cy olej lub mas艂o i dok艂adnie, ale te偶 delikatnie mieszam (nie robi臋 tego zbyt intensywnie, by nie up艂ynni膰 jogurtu). Przek艂adam na serniczek, ch艂odz臋, a na wierzchu rozk艂adam moj膮 imbirow膮 kruszonk臋.

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

Blondie z ciecierzycy i mango

Blondie (kuzynka brownie) na bazie ciecierzycy z dodatkiem pysznego mango. Proste, szybkie, a bardzo dobre. Lekkie nie jest, troch臋 gliniaste i rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach.

Read More 禄

Lody marchewkowo-pomara艅czowe

聽Uwielbiam domowe lody, dlatego mis臋 do ich robienia zawsze trzymam zmro偶on膮 w zamra偶arce. Maszyna do lod贸w to naprawd臋 fajna sprawa, je偶eli kto艣 lubi je robi膰

Read More 禄

Resztkowy krem

  Jak zosta艂o wam troch臋 towaru z „m艂odych ziemniaczk贸w pieczonych w pomidorach” na kt贸re podawa艂am przepis wczoraj to przer贸bcie je na pyszny krem. Rachu ciachu,

Read More 禄

Bak艂a偶anowa potrawka z grzybkami

Lubicie le艣ne grzybki i t臋 ich 鈥炁沴uzowato艣膰鈥? Ja bardzo. Tym razem wykorzysta艂am je w towarzystwie z bak艂a偶anem, z lekkim sosikiem zag臋szczonym w艂a艣nie przez grzybki. Doda艂am r贸wnie偶 arkusz nori (uwielbiam). W niewielkiej

Read More 禄