Jasny gulasz kalafiorowo-dyniowy

 
Delikatny, jasny gulasz trochę w jesiennym stylu🍁 Doprawiony moimi ukochanymi przyprawami: kolendrą i kuminem❤️. Uwielbiam je tak bardzo, że czasem zdarza mi się zjadać je same, ot tak na łyżeczce🙈 Ale spokojnie, jak nie jesteście aż tak wielkimi ich fanami jak ja, to w tym daniu nadają one tylko delikatny akcent, nie zdominowały całości☺️

 

Jasny gulasz kalafiorowo-dyniowy

ok 3 porcje

 
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 średniego kalafiora
200g dyni piżmowej lub hokkaido
2 garście jarmużu pokrojonego w kawałki
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kuminu
1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
1/4 łyżeczki cynamonu
większa szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka płatków drożdżowych
1/2 szklanki wody lub bulionu
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka skrobi
sól, pieprz
olej do podsmażenia

 
Do podania: kasza jaglana, sok + skórka z cytryny, opcjonalnie jakieś pesteczki/nasionka np. z konopi.

 
Cebulę i dynię kroję w średnią kostkę (dynie w większą, hokkaido nie obieramy ze skórki, piżmową możemy obrać). Czosnek kroję w plasterki, a kalafiora dzielę na mniejsze różyczki.
Na odrobinie oleju szklę cebulę. Dodaję czosnek, dynię, kolendrę i kumin. Podduszam pod przykryciem ok 4 minuty, aż dynia trochę zmięknie (jak przywiera dolewam odrobinę wody). Dodaję kalafiora, kozieradkę, cynamon, gałkę i sos sojowy. Podlewam 1/2 szklanki wody. Przykrywam i duszę aż kalafior będzie odpowiednio miękki (ja lubię taki lekko twardy to dusiłam ok 4 minuty). Dodaję jarmuż i mieszam.
Mleko kokosowe mieszam z płatkami drożdżowymi i skrobią. Dolewam do gulaszu i gotuję dalej aż sosik lekko zgęstnieje. Zawsze można dolać więcej mleczka lub skrobi jeżeli wolimy gęstszy sos. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję z ugotowaną kaszą jaglaną, całość posypuję startą skórką z cytryny i skrapiam delikatnie sokiem (równie dobrze sok można dodać do garnka i wymieszać). Dodatkowo posypuję nasionkami

 
 

 

Dodaj komentarz

Szparagowe lody z kokosowym bekonem

Sezon na szparagi jest niestety bardzo króciutki więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Można je chrupać na surowo, grillować, dusić, piec, zrobić z nimi tarte, risotto,

Read More »

Wegańska ogórkowa z batatami

Podsyłam Wam przepis na moją wersję zupy ogórkowej, idealnej na przednówku. Nie jest tak ciężka jak tradycyjna polska ogórkowa, a zarazem sycąca i mile rozgrzewająca

Read More »

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »