Kokosowy Pleasure z pianką



Kupiłam ostatnio jogurty Pleasure od Plantona w Lidlu. Chociaż serek to lepsze określenie, bo ma bardzo zwartą konsystencję 🙂 Tłuściutki i dość mocno kaloryczny 😉 Wykorzystałam je do jednoporcjowego mini „serniczka”.
Na wierzchu jest bananowo-cytrynowa pianka. U mnie w kolorze różu, bo wstyd się przyznać, ale działałam szybko żeby mi agar za prędko nie związał i z rozpędu wzięłam blender którym wcześniej blendowałam buraki, a nie do końca był domyty🙈 😆

 

Kokosowy Pleasure z pianką

forma 12cm

 
Spód:
30g ulubionych ciasteczek
5g kakao
10g oleju kokosowego
1 łyżeczka wody

 
Masa kokosowa:
20g mąki kokosowej
5g skrobi
20g ksylitolu
35g mleczka kokosowego
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)

 
Pianka:
20ml soku z cytryny (z około 1/2 cytryny)
30ml mleczka kokosowego (ja używam Real Thai w kartoniku)
60g banana (ok 1/2 sztuki)
10g ksylitolu
1/4 łyżeczki agaru

 
Wszystkie składniki spodu łączę w malakserze i wykładam dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekam w 180′ ok 12min. Odstawiam do przestudzenia.
Wszystkie składniki masy blenduję na gładko, wykładam na spód, wstawiam do piekarnika 180′ góra-dół. Po 5 minutach zmniejszam temp do 150′ i piekę ok 40min. Wyłączam i zostawiam jeszcze na około 0,5h w piekarniku po czym studzę na blacie.
W małym garnuszku mieszam sok z cytryny, mleczko kokosowe, ksylitol i agar. Doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze około 30-60 sek na małym ogniu. Dodaję banana i blenduję. Masa zacznie gęstnieć i się lekko napowietrzać, wtedy szybciutko przelewam na wystudzony serniczek.

Całość wstawiam do lodówki min na 12h.

 
 
 


 
 
 
 

Dodaj komentarz

Fasolka pod kalafiorową pierzynką

Kolejna odsłona żółtej fasolki.Do tego w towarzystwie kalafiora pod postacią kołderki oraz czosnkowo-pietruszkowego bobu. Eksplozja kilku smaków  Ale wisienką na torcie są tu pieczone kwaskowate pomidorki, których

Read More »

Bataty z kapustą i pieczarkami

 Podobno istnieje około 400 różnych odmian batatów. Najbardziej popularne są u nas te pomarańczowe, ale są również żółte, fioletowe i białe (tych jeszcze nigdy nie próbowałam).Można je jeść na surowo,

Read More »

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »