Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
Lekka, orzeźwiające sałatka na bazie ogórka z dodatkiem mięty. Końcowego charakteru nadają kapary oraz chrupiące orzeszki piniowe, które można zastąpić np. nasionkami słonecznika 😉

 

Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
3 średnie ogórki gruntowe
1 małe jabłko
1 mała cebulka
1 łyżka listków świeżej mięty
1 łyżka odsączonych kaparów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych lub słonecznika

 
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego
Sól, pieprz

 
Ogórki kroję cienko na mandolinie w półtalarki. Tak samo tnę jabłko i cebulkę (ja jabłka nie obieram). Większe listki mięty troszkę siekam, a mniejsze zostawiam w całości.
Składniki dressingu mieszam, doprawiając solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszam. Można zajadać od razu lub zostawić na chwilę do przegryzienia

 
 

Dodaj komentarz

Jabłkowy syrop z czarnym bzem

Zainspirowana ostatnim pytaniem o syrop z kwiatów czarnego bzu, szybciutko zrobiłam swoją wersję U mnie już kwiatki przekwitają, więc nie wiele się zastanawiałam i poleciałam pozbierać

Read More »

Fasolowy smarowaniec z pomidorami

Kolejna fermentacja i wariacja w temacie serków smarowańców. Tym razem na bazie fasoli z dodatkiem pasty pomidorowej. Ja wykorzystałam tutaj pastę „palone pomidory” od DYM

Read More »

Czekoladowa Lava Cake

Czekoladowa Lava Cake, czyli płynne, mocno czekoladowe ciastko. Gdy nachodzi chęć na coś słodkiego, szybkiego i bardzo konkretnego z pomocą przychodzi taki rozpustny wulkan. Lekkie

Read More »

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »