Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
Lekka, orzeźwiające sałatka na bazie ogórka z dodatkiem mięty. Końcowego charakteru nadają kapary oraz chrupiące orzeszki piniowe, które można zastąpić np. nasionkami słonecznika 😉

 

Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
3 średnie ogórki gruntowe
1 małe jabłko
1 mała cebulka
1 łyżka listków świeżej mięty
1 łyżka odsączonych kaparów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych lub słonecznika

 
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego
Sól, pieprz

 
Ogórki kroję cienko na mandolinie w półtalarki. Tak samo tnę jabłko i cebulkę (ja jabłka nie obieram). Większe listki mięty troszkę siekam, a mniejsze zostawiam w całości.
Składniki dressingu mieszam, doprawiając solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszam. Można zajadać od razu lub zostawić na chwilę do przegryzienia

 
 

Dodaj komentarz

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »

Pieczeń z soczewicy

Pieczeń z brązowej soczewicy i warzyw. Z dodatkiem sosu na bazie jogurtu, tahini i miso, który świetnie uzupełnia dodatek słodko-kwaśnych podduszonych pomidorów. Bardzo fajna świąteczna

Read More »

Grillowana ziołowa sałata

O ile staram się jeść jak najwięcej surówek i warzyw na surowo, o tyle zimą mam zdecydowanie większą chęć na coś ciepłego i chociaż odrobinę

Read More »