Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
Lekka, orzeźwiające sałatka na bazie ogórka z dodatkiem mięty. Końcowego charakteru nadają kapary oraz chrupiące orzeszki piniowe, które można zastąpić np. nasionkami słonecznika 😉

 

Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
3 średnie ogórki gruntowe
1 małe jabłko
1 mała cebulka
1 łyżka listków świeżej mięty
1 łyżka odsączonych kaparów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych lub słonecznika

 
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego
Sól, pieprz

 
Ogórki kroję cienko na mandolinie w półtalarki. Tak samo tnę jabłko i cebulkę (ja jabłka nie obieram). Większe listki mięty troszkę siekam, a mniejsze zostawiam w całości.
Składniki dressingu mieszam, doprawiając solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszam. Można zajadać od razu lub zostawić na chwilę do przegryzienia

 
 

Dodaj komentarz

Kremowy tofurnik bez pieczenia

Kremowy tofurnik, bez pieczenia i szybciutki do zrobienia. Najprostszy spód z ciasteczek z dodatkiem kakao i tymianku. Bardzo przyjemny do zrobienia, a jeszcze przyjemniejszy podczas

Read More »

Surówka z buraka i pigwy

Pewnie większość kojarzy pigwę tylko jako nalewkę 😉 A ja ją uwielbiam i to na surowo. Ma lekko cierpki i kwaskowato-słodki smak, ale to pewnie

Read More »

Lżejszy makowiec z jabłuszkami

Makowiec z jabłkami, japoński czy też lżejsza wersja tradycyjnego. Robiony z domowej masy makowej, bezglutenowy jeżeli użyjemy kaszki kukurydzianej, ale przede wszystkim nie jest aż

Read More »