Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
Lekka, orzeźwiające sałatka na bazie ogórka z dodatkiem mięty. Końcowego charakteru nadają kapary oraz chrupiące orzeszki piniowe, które można zastąpić np. nasionkami słonecznika 😉

 

Ogórkowa sałatka z kaparami 

 
3 średnie ogórki gruntowe
1 małe jabłko
1 mała cebulka
1 łyżka listków świeżej mięty
1 łyżka odsączonych kaparów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych lub słonecznika

 
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego
Sól, pieprz

 
Ogórki kroję cienko na mandolinie w półtalarki. Tak samo tnę jabłko i cebulkę (ja jabłka nie obieram). Większe listki mięty troszkę siekam, a mniejsze zostawiam w całości.
Składniki dressingu mieszam, doprawiając solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszam. Można zajadać od razu lub zostawić na chwilę do przegryzienia

 
 

Dodaj komentarz

Imbirowa lemoniada z kwiatkami czarnego bzu

Jak przesadziliście z klimatyzacją kwiatki czarnego bzu pomogą rozprawić się wam z przeziębieniem.Paradoks lata jest taki, że łatwo się przeziębić przez wszechobecną klimatyzację ( a w Lidlu

Read More »

Limonkowy krem z pietruszki

Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami

Read More »

Aromatyczny krem z batata

Kolejny, aksamitny i rozgrzewający krem z dodatkiem sporej ilości przypraw. Lekko korzenny, lekko wędzony, do tego jeszcze płatki drożdżowe. Nie są tu niezbędne, ale one

Read More »

Gofry z kiełkującej komosy

  Jak wycisnąć z kasz to co najlepsze? Namoczmy je przez noc przed spożyciem. Strączki, kasze czy orzechy zawierają w sobie kwas fitynowy, substancję antyodżywczą, naturalną ochronę przed

Read More »