Lekka, orzeźwiające sałatka na bazie ogórka z dodatkiem mięty. Końcowego charakteru nadają kapary oraz chrupiące orzeszki piniowe, które można zastąpić np. nasionkami słonecznika
Ogórkowa sałatka z kaparami
3 średnie ogórki gruntowe
1 małe jabłko
1 mała cebulka
1 łyżka listków świeżej mięty
1 łyżka odsączonych kaparów
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych lub słonecznika
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego
Sól, pieprz
Ogórki kroję cienko na mandolinie w półtalarki. Tak samo tnę jabłko i cebulkę (ja jabłka nie obieram). Większe listki mięty troszkę siekam, a mniejsze zostawiam w całości.
Składniki dressingu mieszam, doprawiając solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszam. Można zajadać od razu lub zostawić na chwilę do przegryzienia