Przypalany obłoczek

 
Delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach obłoczek.🌨 Ja tam lubię od czasu do czasu bujać w chmurach 🙂 Ten deserek bardzo mi w tym pomaga.
Jednak jeżeli liczysz kalorie ogranicz się do małego słoiczka 🙂 Mus choć leciutki w swej strukturze wykonany jest na bazie ZDROWYCH tłuszczów, mojego ukochanego musu kokosowego oraz masła kakaowego. Ważne by użyć dobrej jakości składników, zwłaszcza musu. Tu polecam już od dawna Foods by Ann, jest pyszny, gładziutki i w dobrej cenie oraz Intenson Bio Krem Kokosowy (ten chyba jeszcze gładszy;) )

 

Przypalany obłoczek

ok 3 mniejsze słoiczki

 
30g masła kakaowego
70g musu kokosowego
2,5 łyżki cukru kokosowego
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/3 łyżeczki soli
100g aquafaby
garstka liofilizowanych malin
 
Do podania: jogurt kokosowy, granola czekoladowa, kakao, kwaśne owoce
 
Masło kakaowe oraz mus kokosowy przekładam do niewielkiego naczynka żaroodpornego. Wkładam do piekarnika 170′ i piekę ok 10min. Po tym czasie posypuję cukrem i dalej piekę ok 10min. Uwaga by nie przypalić za mocno, jednak płynna masa powinna zacząć się pienić. Wyciągam i trochę studzę, aż będzie lekko ciepłe.
Dodaję odrobinę mleka kokosowego oraz sól i blenduję. Może się wydarzyć że masa zacznie się warzyć, ale nie przejmujmy się tym i dolejmy resztę mleka dalej miksując, aż wszystko ładnie się połączy w gładziutką i błyszczącą masę.
Aquafabe ubijam na sztywno ok 5 min. Dwie łyżki ubitej piany dodaje do przestudzonej masy kokosowej i delikatnie mieszam. Teraz całość przekłada do reszty piany, dodaję pokruszone na mniejsze kawałki maliny i znów delikatnie ale dokładnie mieszam.
Przelewam do słoiczków i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Gotowe podaję z kleksem jogurtu, granolą i świeżymi owocami.
 
 

 

 
 
 

Dodaj komentarz

Majerankowe leczo-kapustka z soczewicą

  Szybkie, nieskomplikowane danie typu: wrzucasz wszystko na raz i czekasz Lekkie, zdrowe, szybkie. Z dodatkiem świeżego majeranku, który ubóstwiam Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście go właśnie

Read More »

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »