Krem z kiszonej kapusty

 
Aksamitny, kwaskowaty a zarazem lekko słodki krem z kiszonej kapusty.

Prosty do zrobienia. Słodkawe mleczko i cebulka fajnie równoważą kwaśność kapusty, a ziemniak nadaje dodatkowej kremowości. Dla mnie tak pyszny, że nie mogłam się oderwać (ale ja jestem wielką fanką wszelkich kiszonek). Nawet moje córeczki zjadały bez najmniejszego sprzeciwu.

 

Krem z kiszonej kapusty

 

2-3 porcje

 
300g kiszonej kapusty
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 średni ziemniak
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wody + ewentualnie więcej do rozrzedzenia
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka syropu klonowego, ksylitolu

sól, pieprz

 
W garnuszku na oleju lub wodzie duszę do miękkości pokrojoną w grubszą kostkę cebulę i ziemniaka oraz obrany i lekko rozgnieciony nożem czosnek z 1 łyżeczką syropu klonowego.
Dodaję kapustę, kmin rzymski, mleczko kokosowe i wodę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu ok 40 min.
Wszystko blenduję na gładziutko (odrobinę kapusty można odłożyć do podania). Jak za gęste to dolewam wody. Doprawiam pieprzem, ewentualnie solą (ja już nie dodawałam, moja kapusta była wystarczająco słona) oraz syropem lub ksylitolem.

Zajadam cieplutkie i odczuwam błogość jak kremik otula i rozgrzewa mój brzuszek.

 
 

 

 

Ten post ma 6 komentarzy

    1. admin

      Ja również, krem bez kiszonek dniem straconym 😀

    1. admin

      Bardzo się cieszę. Myślę, że się nie zawiedziesz tym smakiem 🙂

  1. Gabi

    Nie wiem czy coś mi nie wyszło (wszystko robione wg przepisu), ale moja zupa smakuje jakby była zepsuta… czy powinnam była przepłukać kapustę?

    1. admin

      Jeżeli ma taki „zepsuty” posmak to obstawiam, że to wina kapusty samej w sobie. Bardzo ważne jest mieć tutaj dobrej jakości prawdziwą kiszoną a nie kwaszoną kapustę. Ważne też, by nie była to już taka stara, mocno przekiszona kapusta. Ona gra tu pierwsze skrzypce i nadaje smak całej zupce więc jej jakość jest podstawą. Ja nie płuczę mojej kapusty, ale zawsze kupuję taką dobrej jakości, smaczną samą w sobie.

Dodaj komentarz

Jesienne ciacho z rozmarynem 

Jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo

Read More »

Lżejszy makowiec z jabłuszkami

Makowiec z jabłkami, japoński czy też lżejsza wersja tradycyjnego. Robiony z domowej masy makowej, bezglutenowy jeżeli użyjemy kaszki kukurydzianej, ale przede wszystkim nie jest aż

Read More »

Paprykowy gulasz z ogórkami

Dość szybkie i rozgrzewające danie, w którym wykorzystałam kolorowe papryki. Ale spokojnie można się ograniczyć tylko do czerwonej. Dodatek kiszonego ogórka zawsze fajnie komponuje się

Read More »