Złocista kiszona kapusta z mango


Kiszona kapusta i kiszone ogórki to jest coś co uwielbiam od dziecka i nic już tego nie zmieni. Lubię łączyć ich kwaśny smak z jakąś słodką nutką.
A jedliście już złocistą kiszoną kapustkę? U mnie w wersji z dodatkiem mango, tofu i mleczka koksowego. Ale tak naprawdę wersja z samym mango i przyprawami jest już pyszna sama w sobie. Ja tofu i orzechy dorzuciłam, by zrobić danie bardziej treściwe, ale są to opcjonalne dodatki.
To co mi zostało zjadłam na drugi dzień jeszcze z dodatkiem awokado.

 

Złocista kiszona kapusta z mango

2 porcje
 
1 cebula
3 ząbki czosnku
250g kiszonej kapusty
1/2 większego mango (ok 100g)
ok 100g tofu
1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony (opcjonalnie)
garść nerkowców
1 czubata łyżeczka curry
1/2 łyżeczki garam masali
1/3 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta chili
100 ml wody
50-100 ml mleka kokosowego
olej kokosowy lub rzepakowy do podsmażenia

 

Do podania: świeża kolendra lub natka pietruszki, awokado

 
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oleju do zeszklenia. Dodaję grubiej posiekany czosnek, curry, garam masalę, papryki i podsmażam mieszając, aż wydobędzie się aromat ok 1-2min, pilnuję by nie przypalić.
Dodaję kiszoną kapustę i podlewam wodą. Duszę pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 10min. Dodaję pokrojone w kostkę tofu, mango, pomidora oraz orzechy i podlewam mleczkiem kokosowym.
Duszę już bez przykrycia ok 2-5 min, aż smaki się połączą. Jak zbyt dużo płynów to odparowuję nadmiar. Doprawiam ewentualnie solą (dla mnie kapusta była już wystarczająco słona).

Podaję ze świeżą, posiekaną kolendrą lub natką.

 
 

 

Dodaj komentarz

Imbirowa lemoniada z kwiatkami czarnego bzu

Jak przesadziliście z klimatyzacją kwiatki czarnego bzu pomogą rozprawić się wam z przeziębieniem.Paradoks lata jest taki, że łatwo się przeziębić przez wszechobecną klimatyzację ( a w Lidlu

Read More »

Aksamitny jogurt ryżowy

Uwielbiam wszelkie fermenty, zakwasy i żywe bakterie (oczywiście te pożyteczne 😉 ). Często coś sobie zakisze, podfermentuje i wyhoduje. Wszelkie wegańskie jogurty, kefiry, twarożki to

Read More »

Bakłażanowa potrawka z grzybkami

Lubicie leśne grzybki i tę ich „śluzowatość”? Ja bardzo. Tym razem wykorzystałam je w towarzystwie z bakłażanem, z lekkim sosikiem zagęszczonym właśnie przez grzybki. Dodałam również arkusz nori (uwielbiam). W niewielkiej

Read More »

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »