Złocista kiszona kapusta z mango


Kiszona kapusta i kiszone ogórki to jest coś co uwielbiam od dziecka i nic już tego nie zmieni. Lubię łączyć ich kwaśny smak z jakąś słodką nutką.
A jedliście już złocistą kiszoną kapustkę? U mnie w wersji z dodatkiem mango, tofu i mleczka koksowego. Ale tak naprawdę wersja z samym mango i przyprawami jest już pyszna sama w sobie. Ja tofu i orzechy dorzuciłam, by zrobić danie bardziej treściwe, ale są to opcjonalne dodatki.
To co mi zostało zjadłam na drugi dzień jeszcze z dodatkiem awokado.

 

Złocista kiszona kapusta z mango

2 porcje
 
1 cebula
3 ząbki czosnku
250g kiszonej kapusty
1/2 większego mango (ok 100g)
ok 100g tofu
1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony (opcjonalnie)
garść nerkowców
1 czubata łyżeczka curry
1/2 łyżeczki garam masali
1/3 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
szczypta chili
100 ml wody
50-100 ml mleka kokosowego
olej kokosowy lub rzepakowy do podsmażenia

 

Do podania: świeża kolendra lub natka pietruszki, awokado

 
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na odrobinie oleju do zeszklenia. Dodaję grubiej posiekany czosnek, curry, garam masalę, papryki i podsmażam mieszając, aż wydobędzie się aromat ok 1-2min, pilnuję by nie przypalić.
Dodaję kiszoną kapustę i podlewam wodą. Duszę pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 10min. Dodaję pokrojone w kostkę tofu, mango, pomidora oraz orzechy i podlewam mleczkiem kokosowym.
Duszę już bez przykrycia ok 2-5 min, aż smaki się połączą. Jak zbyt dużo płynów to odparowuję nadmiar. Doprawiam ewentualnie solą (dla mnie kapusta była już wystarczająco słona).

Podaję ze świeżą, posiekaną kolendrą lub natką.

 
 

 

Dodaj komentarz

Wiosenny ryż z kalafiora

Wiosenny ryż z kalafiora z dużą ilością świeżych ziół. Dodatek ogórka małosolnego, rzodkiewki i koperku to zdecydowanie już mocno wiosenny i wczesno-letni klimat. Ja mojego

Read More »