Jesienne Crumble

 
Jak mamy chęć na coś słodkiego, chodzi za nami kawałek ciasta🥮, ale nie bardzo chce nam się je robić to z pomocą przychodzi crumble.
Taka mała namiastka cieplutkiego ciasta z chrupiącą kruszonką 🙂. Tym razem w jesiennej wersji🍁.
Akurat trafiła mi się bardzo słodka (nawet na surowo) dynia Hokkaido. Warto wykorzystać tutaj właśnie jakąś słodką odmianę. Sprawdzi się Piżmowa, Nelson lub Muscat. Ważne, żeby była słodziutka, inaczej dodajmy odrobinę więcej syropu klonowego. Wykorzystałam również świeżą żurawinę, ale spokojnie można ją zastąpić np. owocami leśnymi. 😉


 

Jesienne Crumble

 
2-3 porcje

 
Kruszonka:
½ szklanki płatków owsianych
¼ szklanki orzechów laskowych (najlepiej podprażonych i obranych ze skórki)
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego lub dobrej wegańskiej margaryny (z malutkim czubkiem)
1 łyżka amaretto
½ łyżeczki cynamonu
większa szczypta soli

 
150g słodkiej dyni (patrz wstęp)
100g jabłek
100g gruszek
50g świeżej żurawiny
skórka + sok z ½ pomarańczy
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
½ łyżeczki skrobi

 
Do podania: jogurt kokosowy, wegański labneh lub lody.

 
W malakserze rozdrabniamy orzechy. Dodajemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i blend ujemy do konsystencji piasku. Dodajemy resztę składników i ponownie blend ujemy aż składniki się połączą. Odkładamy do lodówki.
Dynię kroję w kostkę o boku ok.1,5-2cm. Jabłka i gruszki obieram ze skórki, usuwam gniazda i również kroję w kostkę (odrobinę większą niż dynia). Skrobie rozrabiam z sokiem z pomarańczy. Wszystkie składniki mieszam i przekładam do formy natłuszczonej odrobinkę olejem ( u mnie patelnia żaroodporna o średnicy 17cm).
Na wierzch rozkładam moją kruszonkę, formując między palcami większe i mniejsze kawałki.
Piekę w 185’ ok. 35-40min (jak kruszonka się zbyt szybko rumieni to nakrywam np. papierem do pieczenia).

 
Podaję z jogurtem lub dla większej rozpusty lodami.

 
 

 

Dodaj komentarz

Zielona pasta z jarmużem

Zielona pasta, dodatek do chleba, placuszków, farsz naleśników, a nawet można wysmarować nią liść sałaty rzymskiej czy też kapusty pekińskiej. Na bazie jarmużu, cukinii i

Read More »

Herbatka z „fermentowanego” lilaka

Piliście lub robiliście kiedyś herbatkę z „fermentowanych” kwiatków bzu (lilaka)? Tak naprawdę to nie fermentacja, a utlenianie bo nie ma tu żadnych bakterii, ale zwyczajowo przyjęła

Read More »

Prosta kwaśnica

Kiedyś na każdym wyjeździe w góry, kwaśnica to był mój codzienny Must Have. Uwielbiam kiszonki i zakwaszane zupy, od dziecka je lubiłam. Lubiłam też kwaśnicę

Read More »