Żurawina w czekoladzie

Żurawinka należy do tej samej rodziny co borówka brusznica. Te niewielkie, cierpkie i o bardzo intensywnej barwie kuleczki są na maksa odżywcze. Dr Michael HGreger stawia je w czołówce odżywczych owoców wraz z innymi owocami jagodowymi.
Wiadomo… najzdrowsze na surowo, bez obróbki. Znane przede wszystkim z tego, że pomagają w stanach zapalnych układu moczowego, poprawiają ukrwienie naszego organizmu i są bardzo cenne dla oczu. 

No cóż, same w sobie może nie są tak smaczne jak np. jagody, ale warto (zwłaszcza teraz kiedy mamy na nie sezon), dorzucić trochę do sałatki, koktajlu, a nawet do kiszonek (polecam kiszonkę z kapusty, dyni i żurawiny). Mam dla was jeszcze jedną propozycję, może ta przekona was do zjedzenia ich na surowo. Najprostsza desero-przekąska pod słońcem. 

Świeża żurawinka, oblana ulubioną czekoladą. U mnie gorzka (bo taką lubię najbardziej). Te piękne czekoladowe kuleczki można zjeść solo, a można je dorzucić na wierzch jakiegoś deseru czy też ciasta. Podczas robienia roztopiłam więcej czekolady bo wtedy łatwiej jest oblepiać kuleczki. Nadmiar można odstawić aż zastygnie i schować lub tak jak ja, posiekałam trochę orzechów, rozkruszyłam kilka sezamków, dodałam ciut ekspandowanego owsa, wymieszałam i zalałam pozostałą czekoladą. Ugniotłam w silikonowej formie i wyszło dodatkowo kilka małych, czekoladowych batoników. 🙂

 

 

Żurawina w czekoladzie

100g gorzkiej czekolady
100g świeżej żurawiny

 

Czekoladę siekam i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wrzucam po kilka sztuk żurawiny (nie za dużo na jeden raz, bo zbyt szybko schłodzą czekoladę), obtaczam, wyciągam i odkładam na papier do pieczenia. Idealnie byłoby mieć do tego specjalny widelczyk i drobną kratkę, dzięki czemu nadmiar czekolady spłynąłby nie pozostawiając „podstawki” (ale i bez tego się obędzie).
Odstawiam do stężenia, zjadam solo lub dekoruje nimi ciasto czy też inne desery.

Dodaj komentarz

Czekoladowe ciasteczka imbirowe

Przyszła chęć na jakieś ciasteczka do wykrawania. Olej kokosowy się skończył, margaryna wyszła, więc wykorzystałam gorzką czekoladę, której zapas mam zawsze w kuchennej szufladzie. Ciasto

Read More »

Jesienne Crumble

  Jak mamy chęć na coś słodkiego, chodzi za nami kawałek ciasta, ale nie bardzo chce nam się je robić to z pomocą przychodzi crumble. Taka

Read More »