Jesienne ciacho z rozmarynem 

 
Jesienne🍂, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.🎃
Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo posypałam prażonymi orzechami laskowymi. 🌰
Użyłam tutaj niemieckiej przyprawy do ciasteczek „Plätzchen Gewürz składającej się z: cynamonu, skórki z pomarańczy, imbiru, kolendry, skórki z cytryny, tonki i wanilii. Jak jej nie macie to można zastąpić przyprawą do piernika.
Taką jesień to ja rozumiem 😃


 

Jesienne ciacho z rozmarynem 

(foremka 16cm)
 
 
50g mąki owsianej
50g mąki ryżowej
20g skrobi
1 płaska łyżka łusek babki płesznik (ok. 5g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki „Plätzchen Gewürz” (patrz wstęp)
1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku
50g ksylitolu lub cukru kokosowego
szczypta soli
80g dyni piżmowej lub Hokkaido
 
80g mleka sojowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka z ½ cytryny
2 łyżki oleju np. rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

 
2 śliwki
1 większa figa (można zastąpić dodatkową śliwką)
1 płaska łyżeczka skrobi

 
Do podania: lukier (u mnie zrobiony z pudru z ksylitolu ok.1/2 szklanki + sok z cytryny), prażone i posiekane orzeszki laskowe.

 
Piekarnik rozgrzewam do 185’ góra dół. Śliwki i figę kroję na ósemki i mieszam ze skrobią, odstawiam (jeżeli mamy mało soczyste owoce to można pominąć skrobię).Dynie ścieram na tarce o małych oczkach (piżmową obieram ze skórki).
W kubku mieszam mleko sojowe, sok i skórkę z cytryny, olej oraz ekstrakt migdałowy i odstawiam na kilka minut. Wszystkie suche składniki mieszam w misce, dodaję startą dynię i ponownie mieszam.

Do suchych dodaję mokre, mieszam krótko, ale dokładnie, tylko do połączenia składników. Masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładam pokrojone owoce i piekę ok. 40 min, do suchego patyczka.

 

Ostudzone ciasto polewam lukrem i posypuję orzeszkami.

 
 

 
 
 

 

Dodaj komentarz

Lody orzechowe

  W mojej zamrażarce lody muszą być zawsze. Zazwyczaj dwa rodzaje, a ten repertuar zmieniam na bieżąco. Nie mam ulubionego smaku. Lubię eksperymenty jak np

Read More »

Zielona zupa z liści

Zielona zupa, na bazie ziół, sałat i liści. Kremowości nadaje ugotowana biała fasolą, którą można tez zastąpić np. ugotowanym ziemniakiem. Wykorzystałam to wszelką zieleninę jaką

Read More »

Wiosenny ryż z kalafiora

Wiosenny ryż z kalafiora z dużą ilością świeżych ziół. Dodatek ogórka małosolnego, rzodkiewki i koperku to zdecydowanie już mocno wiosenny i wczesno-letni klimat. Ja mojego

Read More »