Jesienne ciacho z rozmarynem 

 
Jesienne🍂, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.🎃
Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo posypałam prażonymi orzechami laskowymi. 🌰
Użyłam tutaj niemieckiej przyprawy do ciasteczek „Plätzchen Gewürz składającej się z: cynamonu, skórki z pomarańczy, imbiru, kolendry, skórki z cytryny, tonki i wanilii. Jak jej nie macie to można zastąpić przyprawą do piernika.
Taką jesień to ja rozumiem 😃


 

Jesienne ciacho z rozmarynem 

(foremka 16cm)
 
 
50g mąki owsianej
50g mąki ryżowej
20g skrobi
1 płaska łyżka łusek babki płesznik (ok. 5g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki „Plätzchen Gewürz” (patrz wstęp)
1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku
50g ksylitolu lub cukru kokosowego
szczypta soli
80g dyni piżmowej lub Hokkaido
 
80g mleka sojowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka z ½ cytryny
2 łyżki oleju np. rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

 
2 śliwki
1 większa figa (można zastąpić dodatkową śliwką)
1 płaska łyżeczka skrobi

 
Do podania: lukier (u mnie zrobiony z pudru z ksylitolu ok.1/2 szklanki + sok z cytryny), prażone i posiekane orzeszki laskowe.

 
Piekarnik rozgrzewam do 185’ góra dół. Śliwki i figę kroję na ósemki i mieszam ze skrobią, odstawiam (jeżeli mamy mało soczyste owoce to można pominąć skrobię).Dynie ścieram na tarce o małych oczkach (piżmową obieram ze skórki).
W kubku mieszam mleko sojowe, sok i skórkę z cytryny, olej oraz ekstrakt migdałowy i odstawiam na kilka minut. Wszystkie suche składniki mieszam w misce, dodaję startą dynię i ponownie mieszam.

Do suchych dodaję mokre, mieszam krótko, ale dokładnie, tylko do połączenia składników. Masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładam pokrojone owoce i piekę ok. 40 min, do suchego patyczka.

 

Ostudzone ciasto polewam lukrem i posypuję orzeszkami.

 
 

 
 
 

 

Dodaj komentarz

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »

Budyń rabarbarowy

Szybki, wegański budyń rabarbarowy. Cudownie aksamitny, kwaskowaty, z truskawkami i kwiatkami czarnego bzu (najchętniej dodawałabym je do wszystkiego 😉 ). Rabarbar nie obieramy, tylko kroimy

Read More »

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Proste kluseczki z fioletowych batatów

  Proste kluseczki z fioletowych batatów 200g upieczonego fioletowego batata  przecisnęłam przez praskę. Dodałam ok 50g mąki ryżowej, pół łyżki skrobi, sól, 1/3 łyżeczki suszonego

Read More »