Ekspresowe danie, które zrobicie dosłownie w 20min (już z pokrojeniem warzyw). Chyba, że tak jak ja chcielibyście zjeść tę słodko-kwaśną dynie w towarzystwie ryżowego congee (u mnie z dodatkiem dzikiego ryżu), no to wtedy trzeba je zrobić odpowiednio wcześniej :). Fajnie pasowałby tu również „normalnie” ugotowany ulubiony ryż, kasza jaglana czy też np. czarna soczewica.
Dynia słodko-kwaśna
2 porcje
400g dyni Hokkaido, obranej i pokrojonej w kostkę
3 spore ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki posiekanego lub startego imbiru
kawałek papryczki chili lub szczypta suszonej
150ml wody
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki syropu klonowego (ksylitolu, cukru kokosowego)
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub 1 łyżka ketchupu (opcjonalnie)
1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
1 łyżeczka skrobi, płaska
olej do podsmażenia
Do podania: ugotowany ryż, congee, kasza, świeża kolendra lub natka pietruszki, podprażone nerkowce lub fistaszki
Na odrobinie oleju podsmażam, przez około 3 minuty, pokrojoną dynię. Dodaję posiekany czosnek oraz imbir i podsmażam kolejne 2 minuty mieszając. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż dynia zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna (u mnie około 3-4 minuty).
Ocet, syrop klonowy, sos sojowy, przecier, sumak i skrobie mieszam. Dodaję do dyni i podgrzewam aż wszystko zgęstnieje i się ładnie połączy. Próbuję i doprawiam ewentualnie octem, solą lub chili.
Gotowe podaję posypane świeżymi ziołami i np. podprażonymi orzeszkami.