Dynia słodko-kwaśna

 

Ekspresowe danie, które zrobicie dosłownie w 20min (już z pokrojeniem warzyw). Chyba, że tak jak ja chcielibyście zjeść tę słodko-kwaśną dynie w towarzystwie ryżowego congee (u mnie z dodatkiem dzikiego ryżu), no to wtedy trzeba je zrobić odpowiednio wcześniej :). Fajnie pasowałby tu również „normalnie” ugotowany ulubiony ryż, kasza jaglana czy też np. czarna soczewica.

Dynia słodko-kwaśna

2 porcje

400g dyni Hokkaido, obranej i pokrojonej w kostkę
3 spore ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki posiekanego lub startego imbiru
kawałek papryczki chili lub szczypta suszonej
150ml wody
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki syropu klonowego (ksylitolu, cukru kokosowego)
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego lub 1 łyżka ketchupu (opcjonalnie)
1 łyżeczka sumaku (opcjonalnie)
1 łyżeczka skrobi, płaska
olej do podsmażenia

Do podania: ugotowany ryż, congee, kasza, świeża kolendra lub natka pietruszki, podprażone nerkowce lub fistaszki

Na odrobinie oleju podsmażam, przez około 3 minuty, pokrojoną dynię. Dodaję posiekany czosnek oraz imbir i podsmażam kolejne 2 minuty mieszając. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż dynia zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna (u mnie około 3-4 minuty).
Ocet, syrop klonowy, sos sojowy, przecier, sumak i skrobie mieszam. Dodaję do dyni i podgrzewam aż wszystko zgęstnieje i się ładnie połączy. Próbuję i doprawiam ewentualnie octem, solą lub chili.

Gotowe podaję posypane świeżymi ziołami i np. podprażonymi orzeszkami.

 

Dodaj komentarz

Lekki serniczek z mango

  Nie da się ukryć, że uwielbiam serniczki. Czy to pieczone, czy na zimno, te lekkie jak chmurka jak i te ciężkie tradycyjne. W koszyku

Read More »

Korzenna fasolowa pianka

Zazwyczaj jak gotuję strączki, które wymagają dłuższej obróbki jak np. ciecierzyca, fasola albo soja, to gotuje ich dużą ilość. Później przechowuje w lodówce, a część

Read More »

Szybki dżem z rabarbaru i banana

Szybki dżem zrobiony z rabarbaru z dodatkiem banana. Dosłownie kilka minut i słodko-kwaśny dodatek do jogurtu, owsianek, bułeczek, czy też podpieczonej chałki gotowy. Ja rabarbaru

Read More »