Słonecznikowa posypka kanapkowa

To taka wersja wegańskiego parmezanu, ale zrobiona ze słonecznika. Fajna, słona posypka, pełna Umami za sprawą niezastąpionych płatków drożdżowych. Ja od jakiegoś czasu używam firmy Batom, bardzo mi posmakowały, zarówno smak jak i tekstura.
Posypki można używać właśnie do kanapek, sałatek, do wykańczania wszelkich dań, a nawet do słodkiej owsianki. Spróbujcie następnym razem posypać na koniec wasze słodkie śniadanko właśnie odrobiną tej posypki. Fajnie przełamuje smak 🙂

 

Słonecznikowa posypka kanapkowa

 

30g nasion słonecznika
1 lekko czubata łyżka płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki soli (u mnie himalajskiej), lub więcej do smaku
1 łyżeczka neutralnego oleju (słonecznikowego, delikatnej oliwy, lub z jakiś orzechów)

 

Słonecznik, płatki i sól przekładam do moździerza. Trochę ucieram, trochę ubijam, aż słonecznik się rozdrobni i połączy z resztą. Robię z tego gruboziarnistą mąkę z kawałkami słonecznika. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju i jeszcze odrobinę ucieram.

Przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniczku.

Dodaj komentarz

Sałatka z bobu na grecką nutę

Bób, bób, po stokroć bób. Kocham. Uwielbiam zarówno ten młodziutki, delikatny jak i ten starszy, mocniej skrobiowy.Zazwyczaj zjadam ze skórką, a nawet jak obieram go

Read More »

Ciecierzycowe puchate placuszki

Są lekkie i puszyste. A najlepsze jest to że nawet jak już ostygną, na zimno czy też przechowywane na później w lodówce nie „klapcieją” i zachowują

Read More »

Wegański żurek z pianką tofu

Wegański żurek, podany z tłuczonymi ziemniakami i pianką na bazie tofu. Żurek sam w sobie nie jest ciężki, na wywarze z borowików i zakwasie orkiszowym.

Read More »

Kremowy pasztet „bezjajeczny”

Następny do kolekcji roślinny pasztecik. Tym razem już trochę w wielkanocnym klimacie. Uwielbiam pastę „bezjajeczną” z ciecierzycy i tym razem zamieniłam ją w pasztet o

Read More »