Słonecznikowa posypka kanapkowa

To taka wersja wegańskiego parmezanu, ale zrobiona ze słonecznika. Fajna, słona posypka, pełna Umami za sprawą niezastąpionych płatków drożdżowych. Ja od jakiegoś czasu używam firmy Batom, bardzo mi posmakowały, zarówno smak jak i tekstura.
Posypki można używać właśnie do kanapek, sałatek, do wykańczania wszelkich dań, a nawet do słodkiej owsianki. Spróbujcie następnym razem posypać na koniec wasze słodkie śniadanko właśnie odrobiną tej posypki. Fajnie przełamuje smak 🙂

 

Słonecznikowa posypka kanapkowa

 

30g nasion słonecznika
1 lekko czubata łyżka płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki soli (u mnie himalajskiej), lub więcej do smaku
1 łyżeczka neutralnego oleju (słonecznikowego, delikatnej oliwy, lub z jakiś orzechów)

 

Słonecznik, płatki i sól przekładam do moździerza. Trochę ucieram, trochę ubijam, aż słonecznik się rozdrobni i połączy z resztą. Robię z tego gruboziarnistą mąkę z kawałkami słonecznika. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju i jeszcze odrobinę ucieram.

Przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniczku.

Dodaj komentarz

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »