Dość szybkie i rozgrzewające danie, w którym wykorzystałam kolorowe papryki. Ale spokojnie można się ograniczyć tylko do czerwonej. Dodatek kiszonego ogórka zawsze fajnie komponuje się w różnego rodzaju gulaszach. Wykorzystałam też teksturowane białko z grochu. Możesz użyć sojowego, a jak nie masz to po prostu pominąć lub by było bardziej sycąco to dodać trochę ugotowanych strączków, np. zieloną soczewicę lub ciecierzyce.
Gotowe danie podajemy z szybką słonecznikową śmietaną, której sobie nie żałujemy 😉
Paprykowy gulasz z ogórkami
4 porcje
3 małe papryki (u mnie mix, czerwona, żółta i zielona)
1 większa cebula
4 ząbki czosnku
200 g boczniaków
5 mniejszych ogórków kiszonych
większa garść teksturowanego białka z grochu (lub sojowego), opcjonalnie
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 kulki jałowca
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 płaska łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżka mąki z ciecierzycy (ryżowej)
500ml bulionu warzywnego
1/4 szklanki wody z kiszonych ogórków
sól, pieprz
olej do podsmażenia
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
Słonecznikowa śmietana:
1/2 szklanki ziaren słonecznika
5 łyżek wody z kiszonych ogórków
mleko roślinne do rozcieńczenia
Do podania: chleb na zakwasie lub kasza np. gryczana
Białko z grochu zalewam wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem.
Z papryk usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Ogórki również kroję w podobnej wielkości paski. Cebulę kroję w piórka, a czosnek grubo siekam. Boczniaki rwę lub kroję w ciut grubsze paski.
Na patelnie (średniej wielkości lub większej) dodaję 1-2 łyżki oleju, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, jałowiec i szczyptę soli. Podsmażam do zeszklenia. Dodaję boczniaki i podsmażam około 2 minuty. Dodaję kminek, wędzoną paprykę, sproszkowane grzyby i mąkę z ciecierzycy. Podsmażam mieszając około 1 minuty. Dodaję czosnek, papryki, kiszone ogórki i koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Podsmażam chwilę mieszając aż wszystko się połączy (gdyby zbyt mocno przywierało podlewam w między czasie odrobiną bulionu lub wody). Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem, aż warzywa trochę zmiękną ale wciąż pozostaną jędrne ok 10min (papryka pokrojona w paski, miękka i rozgotowana, ale wciąż z twardą skórką, daje kiepski efekt podczas jedzenia 😉 ).
W między czasie robię szybką śmietanę. Słonecznik miksuję na gładko z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. Dolewam tyle mleka roślinnego by uzyskać odpowiednią dla mnie konsystencję, ja dodałam niewielki chlust mleka sojowego. Jeżeli nie macie mocnego blendera, który poradzi sobie z surowym słonecznikiem To namoczcie go wcześniej przez kilka godzin. Można go moczyć w wodzie i później odsączyć lub moczyć bezpośrednio w wodzie po ogórkach.
Jak warzywa zmiękną, dodaję na patelnie odrobinę wody z ogórków (ja dodałam około 1/4 szklanki). Doprawiam pieprzem, ewentualnie solą. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to chwilę redukuję, a jeżeli zbyt wiele wyparowało to dolewam więcej wody po ogórkach lub bulionu. Na sam koniec dorzucam posiekany świeży tymianek.
Gotowy gulasz podaję z solidną porcją słonecznikowej śmietany i zagryzam ulubionym chlebem, najlepiej na zakwasie 😉