Pieczony bakłażan z palonymi pomidorami

Jedno z najlepszych wędzonych tofu ma w swojej ofercie @dym.warszawa. Ale ostatnio odkryłam ich kolejny świetny produkt jakim jest pasta „Palone pomidory”. Mocno intensywna, lekko pikantna, trochę podobna do mocno pomidorowego ajwaru. Genialny dodatek do wielu potraw. Wykorzystałam ją do pieczonego bakłażana, którego z radą Dominiki Wójciak piekłam w bardzo wysokiej temperaturze. To naprawdę świetny pomysł, oberżyna pozostaje jasna i zarazem soczysta w środku. Uwielbiam ten „maślany” środek, tak naprawdę wystarczy tylko kapka oliwy oraz szczypta soli i jestem w niebie. Ale tym razem na większym wypasie 🙂 bo z dodatkiem jogurtu, sosu z tahini oraz właśnie cudownych, palonych pomidorów. Całość wyszła (nieskromnie mówiąc) genialna.

Ta pasta świetnie komponuje się również z klasycznym hummusem.


Pieczony bakłażan z palonymi pomidorami

1 porcja


1 średni bakłażan
jogurt sojowy, naturalny ok. 1 łyżka
Pasta „palone pomidory-Dym”, lub ajwar ok. 2-3 łyżeczki
natka pietruszki
kawałek wędzonego tofu, ok 20-30g
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli

Sos z tahini:
1 łyżeczka tahini
1 płaska łyżeczka jasnej pasty miso, opcjonalnie
1 łyżeczka soku z cytryny
mała szczypta asafetydy lub 1/2 małego roztartego ząbku czosnku
sól
woda do rozcieńczenia 2-3 łyżeczki


Piekarnik rozgrzewam do 250′. Bakłażana dziurkuję widelcem w kilku miejscach, zawijam w papier do pieczenia (ja unikam foli aluminiowej), wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę około 50min (40-60min w zależności od wielkości bakłażana).

Wszystkie składniki sosu tahini poza wodą mieszam. Dodaje po trochu wody i mieszam do otrzymania odpowiedniej konsystencji lejącego sosu. Doprawiam odpowiednio solą.

Upieczonego bakłażana przekrawam na pół, delikatnie solę i skrapiam kapką oliwy. Robię kleksy z jogurtu, polewam sosem tahini i robię również kilka kleksów palonymi pomidorami. Całość posypuję pokruszonym wędzonym tofu i dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Smacznego!

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Nie da się ukryć, że pięknie prezentuje się ta potrawa. Szkoda trochę, że nie przepadam za bakłażanem.

    1. admin

      Myślę, że w tym przypadku można by dac mu jeszcze jedną szansę 🙂 Pieczone w wysokiej temperaturze, są jasne, a zarazem niesamowicie maślane w środku. Do tego te dodatki i można by odkryć bakłażana na nowo 😉

  2. Akacja

    Pasta palone pomidory brzmi całkiem ciekawie. Wierzę, że danie wyszło pysznie.

  3. Laura

    Czy mogę czymś zastąpić te pastę np.koncentratem pomidorowym z przyprawami i sosem sojowym/balsamicznym?

    1. admin

      Pewnie. Jeżeli chcesz zastąpić koncentratem to najpierw bym go podsmażyła na patelni z dodatkiem oliwy i ostrej papryki. Można również zastąpić np, jakimś dobrym, wyrazistym ajwarem a nawet zblendowanymi suszonymi pomidorami z oleju 😀

Dodaj komentarz

Fasolowe kluseczki

Jak lubisz dokładać sobie roboty tak jak ja, to weź się za obieranie ugotowanych strączków z łupiny 😉 A tak na serio, to naprawdę czasem

Read More »

Lody orzechowe

  W mojej zamrażarce lody muszą być zawsze. Zazwyczaj dwa rodzaje, a ten repertuar zmieniam na bieżąco. Nie mam ulubionego smaku. Lubię eksperymenty jak np

Read More »

Jesienne ciacho z rozmarynem 

Jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo

Read More »