Pieczony bakłażan z palonymi pomidorami

Jedno z najlepszych wędzonych tofu ma w swojej ofercie @dym.warszawa. Ale ostatnio odkryłam ich kolejny świetny produkt jakim jest pasta „Palone pomidory”. Mocno intensywna, lekko pikantna, trochę podobna do mocno pomidorowego ajwaru. Genialny dodatek do wielu potraw. Wykorzystałam ją do pieczonego bakłażana, którego z radą Dominiki Wójciak piekłam w bardzo wysokiej temperaturze. To naprawdę świetny pomysł, oberżyna pozostaje jasna i zarazem soczysta w środku. Uwielbiam ten „maślany” środek, tak naprawdę wystarczy tylko kapka oliwy oraz szczypta soli i jestem w niebie. Ale tym razem na większym wypasie 🙂 bo z dodatkiem jogurtu, sosu z tahini oraz właśnie cudownych, palonych pomidorów. Całość wyszła (nieskromnie mówiąc) genialna.

Ta pasta świetnie komponuje się również z klasycznym hummusem.


Pieczony bakłażan z palonymi pomidorami

1 porcja


1 średni bakłażan
jogurt sojowy, naturalny ok. 1 łyżka
Pasta „palone pomidory-Dym”, lub ajwar ok. 2-3 łyżeczki
natka pietruszki
kawałek wędzonego tofu, ok 20-30g
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli

Sos z tahini:
1 łyżeczka tahini
1 płaska łyżeczka jasnej pasty miso, opcjonalnie
1 łyżeczka soku z cytryny
mała szczypta asafetydy lub 1/2 małego roztartego ząbku czosnku
sól
woda do rozcieńczenia 2-3 łyżeczki


Piekarnik rozgrzewam do 250′. Bakłażana dziurkuję widelcem w kilku miejscach, zawijam w papier do pieczenia (ja unikam foli aluminiowej), wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę około 50min (40-60min w zależności od wielkości bakłażana).

Wszystkie składniki sosu tahini poza wodą mieszam. Dodaje po trochu wody i mieszam do otrzymania odpowiedniej konsystencji lejącego sosu. Doprawiam odpowiednio solą.

Upieczonego bakłażana przekrawam na pół, delikatnie solę i skrapiam kapką oliwy. Robię kleksy z jogurtu, polewam sosem tahini i robię również kilka kleksów palonymi pomidorami. Całość posypuję pokruszonym wędzonym tofu i dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Smacznego!

Ten post ma 6 komentarzy

  1. Nie da się ukryć, że pięknie prezentuje się ta potrawa. Szkoda trochę, że nie przepadam za bakłażanem.

    1. admin

      Myślę, że w tym przypadku można by dac mu jeszcze jedną szansę 🙂 Pieczone w wysokiej temperaturze, są jasne, a zarazem niesamowicie maślane w środku. Do tego te dodatki i można by odkryć bakłażana na nowo 😉

  2. Akacja

    Pasta palone pomidory brzmi całkiem ciekawie. Wierzę, że danie wyszło pysznie.

  3. Laura

    Czy mogę czymś zastąpić te pastę np.koncentratem pomidorowym z przyprawami i sosem sojowym/balsamicznym?

    1. admin

      Pewnie. Jeżeli chcesz zastąpić koncentratem to najpierw bym go podsmażyła na patelni z dodatkiem oliwy i ostrej papryki. Można również zastąpić np, jakimś dobrym, wyrazistym ajwarem a nawet zblendowanymi suszonymi pomidorami z oleju 😀

Dodaj komentarz

Czekoladowa Lava Cake

Czekoladowa Lava Cake, czyli płynne, mocno czekoladowe ciastko. Gdy nachodzi chęć na coś słodkiego, szybkiego i bardzo konkretnego z pomocą przychodzi taki rozpustny wulkan. Lekkie

Read More »

Herbatka z „fermentowanego” lilaka

Piliście lub robiliście kiedyś herbatkę z „fermentowanych” kwiatków bzu (lilaka)? Tak naprawdę to nie fermentacja, a utlenianie bo nie ma tu żadnych bakterii, ale zwyczajowo przyjęła

Read More »

Domowa maggi w płynie

Domowa przyprawa rosołowa maggi w płynie. Jednak jestem pewna, że będziecie jej używać nie tylko do rosołu, ale praktycznie do wszystkiego. Zawiera w sobie tylko

Read More »

Owocowa szarlotka

Klasyczna szarlotka, ale z owocowym dodatkiem. Oczywiście królują tutaj jabłka, ale w małym towarzystwie wiśni i żurawiny oraz cytrusowym akcentem. Smaki bardzo fajnie się przełamują.

Read More »