A może lepiej powinnam go nazwać miłosny pieróg. Bo to jedno, wielkie, pierogowe serce 🙂 Zrobiłam go z bezglutenowego ciasta z dodatkiem soku z buraka. Ale jeżeli macie swoje ulubione pierogowe ciasto to spokojnie możecie je wykorzystać, jedynie wodę zastępując właśnie czerwonym sokiem. Tak samo można zrobić kilka mniejszych sztuk, zwłaszcza jeżeli chcemy zrobić oddzielne porcje. Ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam jedno wielkie serce, które zjadłam wspólnie z córkami z jednego talerza. Jeżeli mamy gotową masę makową to całość robi się szybciutko.
Miłosny pierożek
1 duże serce wielkości dużego talerza
Ciasto:
60g mąki ryżowej
25g skrobi + do podsypywania
8g łupin babki jajowatej, ok 1,5 łyżeczki
1 łyżka oliwy
90ml soku z buraka, podgrzanego
Szybki kokosowy twarożek:
100ml mleka kokosowego lub owsianego
20g odtłuszczonej mąki kokosowej, jeżeli używamy mielonych wiórek być może trzeba będzie dodać mniej mleka
1 łyżeczka ksylitolu, syropu klonowego
Szybka polewa czekoladowa:
1 płaska łyżka kakao lub karobu
1 łyżeczka syropu klonowego
2-3 łyżki mleka kokosowego lub innego roślinnego
Szybka jogurtowa polewa:
Jogurt kokosowy rozrzedzony odrobiną mleka
Suche składniki na ciasto mieszamy. Dodajemy oliwę i ciepły sok z buraka cały czas mieszając. Na początku ciasto jest dość luźne, ale cały czas mieszamy je łyżką, aż zgęstnieje. Później wyrabiamy jeszcze ręką, aż stanie się gładkie i w miarę elastyczne, w między czasie podsypujemy skrobią. Na chwilkę odkładamy, najlepiej przykryte miską.
Robimy „twarożek”. Wszystkie składniki mieszamy i delikatnie, na małym ogniu, podgrzewamy w rondelku, aż twarożek zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Cały czas mieszamy by nic się nie przypaliło.
Biorę dużą patelnię, w której zagotowuję posoloną wodę (to w niej będę gotować pieroga). Ciasto na pierogowe serce wałkujemy średnio-grubo (zbyt cienkie nie wytrzyma ciężaru całego pieroga) podsypując skrobią. Można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia (dzięki temu będzie łatwiej wrzucić je do gotującej wody lub przenosimy je np. szpatułą/łopatą do przenoszenia pokrojonych blatów tortu, ale wtedy mimo wszystko na dno patelni wrzucamy wycięty kawałek papieru do pieczenia co zapobiegnie przywarciu ciasta do dna). Wykrawamy serce odpowiedniej wielkości. Nakładamy najpierw twarożek zachowując ok 1-1,5 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Na twarożek nakładamy masę makową. Resztę ciasta ponownie wałkujemy, wycinamy odrobinkę większe serce i nakładamy na wierzch. Sklejamy boki, dość mocno dociskając.
Delikatnie wrzucamy serce do lekko gotującej wody na patelni i gotujemy około 2-3 min pod przykryciem. Można w między czasie poruszać patelnią, by ewentualnie odkleić ciasto od dna. Wodę odlewamy, a pieroga przerzucamy na talerz.
Podajemy polany szybką polewą czekoladową (wszystkie składniki mieszamy) jak i jogurtową. Można posypać kruszonym kakao, prażonymi orzeszkami lub świeżymi owocami.