Probiotyczny serek bez orzechów

Uwielbiam te wszystkie serki i smarowańce na bazie orzechów lub pestek (Wegesiostry jak i domowe 😉 ). Jednak staram się nimi aż tak nie objadać w nieskończoność, bo są ciężkie, głównie orzechy + olej kokosowy. Dlatego czasem robię sobie alternatywę na bazie strączków. Zdecydowanie mniej tłuszczy, a solidna porcja białka. Tym razem postawiłam na ugotowaną soję, ale można ją zastąpić np. ciecierzycą. Serek jest kremowy i idealnie się rozsmarowuje np. na pieczywie, krakersach lub w tortilli.

 

Probiotyczny serek bez orzechów

 

200g ugotowanej soi, lub ciecierzycy
15g płatków drożdżowych, uwielbiam Batom
1 łyżeczka jasnej pasty miso Shiro np. tej, opcjonalnie ale bardzo polecam mieć ją w swojej kuchni
1/2 łyżeczki suszonej sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka delikatnego oleju, np rzepakowego, kokosowego lub oliwy
1 łyżka wody, opcjonalnie
sól do smaku, u mnie ok 1/3 łyżeczki himalajskiej
żywe bakterie, ja używam od Vivo, około 1/2 fiolki

Do oprószenia: ulubione przyprawy, u mnie mielona kozieradka, czarny sezam i zalewa z Chipotle

 

Wszystkie składniki poza wodą i bakteriami blenduję na jak najgładszą masę. Dodaję wodę jeżeli nasz blender kiepsko sobie z tym radzi (masa jest dość gęsta). Doprawiam odpowiednio solą. Na koniec dodaję żywe bakterie i mieszam (już nie blenduję).
Masę przekładam do szklanego pojemniczka lub słoika. Jeżeli będę wyciągać serek o odpowiednim kształcie to najpierw pojemnik wykładamy folią spożywczą, ale równie dobrze można zostawić smarowańca w słoiku. Odkładamy na blat na 12h. Po tym czasie przekładamy do lodówki na kolejne 12-24h.
Opcjonalnie serek wyciągamy z pojemnika i obtaczamy w ulubionych przyprawach. Ja dodatkowo polałam odrobiną zalewy z Chipotle.

Dodaj komentarz

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »

Karobowy makaron z truskawkami

  Jeżeli jeszcze dacie radę przełknąć kilka truskawek to proponuję „klasyka” ale w ciut innej wersji, karobowej (lub kakaowej) i bezglutenowej A jeżeli macie już

Read More »

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »

Waniliowy serek z tofu

  Domowy serek waniliowy na bazie tofu. Smakuje trochę jak słodki serek homogenizowany (chociaż już nie do końca pamiętam jego smak). Super komponuje się w

Read More »