Probiotyczny serek bez orzechów

Uwielbiam te wszystkie serki i smarowańce na bazie orzechów lub pestek (Wegesiostry jak i domowe 😉 ). Jednak staram się nimi aż tak nie objadać w nieskończoność, bo są ciężkie, głównie orzechy + olej kokosowy. Dlatego czasem robię sobie alternatywę na bazie strączków. Zdecydowanie mniej tłuszczy, a solidna porcja białka. Tym razem postawiłam na ugotowaną soję, ale można ją zastąpić np. ciecierzycą. Serek jest kremowy i idealnie się rozsmarowuje np. na pieczywie, krakersach lub w tortilli.

 

Probiotyczny serek bez orzechów

 

200g ugotowanej soi, lub ciecierzycy
15g płatków drożdżowych, uwielbiam Batom
1 łyżeczka jasnej pasty miso Shiro np. tej, opcjonalnie ale bardzo polecam mieć ją w swojej kuchni
1/2 łyżeczki suszonej sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka delikatnego oleju, np rzepakowego, kokosowego lub oliwy
1 łyżka wody, opcjonalnie
sól do smaku, u mnie ok 1/3 łyżeczki himalajskiej
żywe bakterie, ja używam od Vivo, około 1/2 fiolki

Do oprószenia: ulubione przyprawy, u mnie mielona kozieradka, czarny sezam i zalewa z Chipotle

 

Wszystkie składniki poza wodą i bakteriami blenduję na jak najgładszą masę. Dodaję wodę jeżeli nasz blender kiepsko sobie z tym radzi (masa jest dość gęsta). Doprawiam odpowiednio solą. Na koniec dodaję żywe bakterie i mieszam (już nie blenduję).
Masę przekładam do szklanego pojemniczka lub słoika. Jeżeli będę wyciągać serek o odpowiednim kształcie to najpierw pojemnik wykładamy folią spożywczą, ale równie dobrze można zostawić smarowańca w słoiku. Odkładamy na blat na 12h. Po tym czasie przekładamy do lodówki na kolejne 12-24h.
Opcjonalnie serek wyciągamy z pojemnika i obtaczamy w ulubionych przyprawach. Ja dodatkowo polałam odrobiną zalewy z Chipotle.

Dodaj komentarz

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »

Herbatka z „fermentowanego” lilaka

Piliście lub robiliście kiedyś herbatkę z „fermentowanych” kwiatków bzu (lilaka)? Tak naprawdę to nie fermentacja, a utlenianie bo nie ma tu żadnych bakterii, ale zwyczajowo przyjęła

Read More »

Jabłkowy Chai-Mus

 Masala Chai to bardzo popularna indyjska herbata z przyprawami korzennymi, które ubóstwiam. Codziennie wykorzystuję je w swojej kuchni, a herbatkę chai popijam przez cały rok.

Read More »

Gofry z kiełkującej komosy

  Jak wycisnąć z kasz to co najlepsze? Namoczmy je przez noc przed spożyciem. Strączki, kasze czy orzechy zawierają w sobie kwas fitynowy, substancję antyodżywczą, naturalną ochronę przed

Read More »