Kruche pierniczki

Bardzo smaczne, kruchutkie od razu po upieczeniu, a nie twarde i wymagające leżakowania. Proste do zrobienia, z lekkim czekoladowym posmakiem. Można je dowolnie dekorować czekoladą, lukrem, posypkami i czym tylko dusza zapragnie 🙂

 

Kruche pierniczki

ok 2 blachy

 

40g dobrej margaryny np. tej lub oleju kokosowego
70g gorzkiej czekolady
120g syropu klonowego lub melasy

200g mąki gryczanej, lub kukurydzianej
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżki mielonych migdałów, lub innych np. laskowych, włoskich
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao lub karobu
skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy
duża szczypta soli

Opcjonalnie polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady, 20g masła wegańskiego, 1 łyżka mleka roślinnego (rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
+ ulubione dodatki np. orzeszki, różne posypki

 

Margarynę, posiekaną czekoladę i syrop klonowy rozpuszczamy w małym rondelku do połączenia, studzimy.
Suche składniki przesiewamy przez sito (co się da) i mieszamy. Do suchych dodajemy przestudzoną, płynną mieszankę i mieszamy najpierw łyżką, a później wyrabiamy chwilę ręką, aż składniki się połączą i uzyskamy gładkie ciasto. Formujemy dość płaski krążek (wtedy szybciej się schłodzi), zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na 30-60 min do schłodzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170′. Ciasto wyciągamy i wałkujemy na grubość 3-5mm, zależy od tego jak grube pierniczki lubimy (ja wałkowałam odrobinę grubsze). Można delikatnie podsypywać skrobią. Wycinamy dowolne kształty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-12min.

Przestudzone pierniczki dowolnie dekorujemy. U mnie z polewa czekoladowa + różne tarte orzeszki, szczypta grubej soli himalajskiej i kolorowe, suszone płatki kwiatków.

Dodaj komentarz

Lekki serniczek z mango

  Nie da się ukryć, że uwielbiam serniczki. Czy to pieczone, czy na zimno, te lekkie jak chmurka jak i te ciężkie tradycyjne. W koszyku

Read More »

Kruche pierniczki

Bardzo smaczne, kruchutkie od razu po upieczeniu, a nie twarde i wymagające leżakowania. Proste do zrobienia, z lekkim czekoladowym posmakiem. Można je dowolnie dekorować czekoladą,

Read More »

Jaglane crepes z truskawkami

Od zawsze byłam fanką cieniutkich naleśników. To właśnie te w typie francuskim smakują mi najlepiej. Zdarzało się, że potrafiłam usmażyć tak cieniusieńkie jak kartka papieru,

Read More »