Aromatyczny krem z batata

Kolejny, aksamitny i rozgrzewający krem z dodatkiem sporej ilości przypraw. Lekko korzenny, lekko wędzony, do tego jeszcze płatki drożdżowe. Nie są tu niezbędne, ale one prawie zawsze dodają fajnego posmaczku. A jako tzw. wisienkę na torcie stanowi sok z kiszonej kapusty 🙂 Oczywiście jeżeli akurat nie macie to można zastąpić sokiem z cytryny lub z kiszonych ogórków (chociaż z kapusty jakoś bardziej mi pasuje w tym przepisie 😉 ). Ważne by coś przełamało słodkość batata.
To, że świetnie komponuje się on z kiszonkami potwierdza również przepis na pieczone słodkie ziemniaki z kapustą i pieczarkami

Aromatyczny krem z batata

4 porcje

600g batata
1 por (jasna część)
1 mniejsza cebula
1 łyżeczka wędzonej papryki, z lekkim czubkiem
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
1/4 łyżeczki cynamonu
650ml wody lub bulionu
1 łyżka sosu sojowego
200ml mleka sojowego lub 100ml kokosowego
3-4 łyżki soku z kiszonej kapusty lub 2 soku z cytryny
1 czubata łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
sól, pieprz
olej do podsmażenia

Do podania: kasza lub strączki, u mnie komosa ryżowa, świeży tymianek, odrobina ulubionego oleju lub oliwy, słonecznikowa posypka

Batata kroję w kostkę (ja nie obieram ze skórki), cebulę i por w średnie kawałki. Na odrobinie oleju podsmażam cebulę, por i batata ze szczyptą soli ok 4-5min (jak mi coś przywiera to podlewam odrobiną wody lub ewentualnie większą ilością oleju). Dodaję wszystkie suche przyprawy i podsmażam jeszcze minutkę, aż puszczą aromat. Cały czas mieszam, by nie przypalić.
Zalewam wodą, dodaję sos sojowy i gotuję pod przykryciem na mniejszym ogniu, tak długo aż warzywa zmiękną (ok 15min).
Blenduję, dodaję mleko, ponownie blenduję. Dodaję sok z kapusty, płatki drożdżowe i opcjonalnie sól oraz pieprz i jeszcze raz miksuję

Gotową zupkę podaję z lekko spienionym mlekiem roślinnym, komosą, odrobiną oliwy. Ewentualnie można jeszcze posypać słonecznikową posypką (ona pasuje dosłownie do wszystkiego). 🙂

Ten post ma 8 komentarzy

  1. Pojedztam.pl

    Nigdy nie robiłam w domu kremu z batata, więc chętnie to zmienię.

    1. admin

      Koniecznie, nie dość, że pyszny to bataty zawierają również bardzo dużą ilość beta karotenu i warto zjadać je regularnie 😀

    1. admin

      O tak, fajnie rozgrzewa. Aż czuć taką błogość w brzuszku 😉

  2. Jeszcze nie miałam okazji ani robić ani próbować, dla mnie to nowość, ale chętnie podłapuję przepis, zdecydowanie do wypróbowania, czy nam podejdzie. 🙂

    1. admin

      Bardzo się cieszę 🙂 Jak już uda się wypróbować to daj znać czy smak czy przepis podszedł czy jednak nie 😉

  3. musi mieć naprawdę ciekawy smak, chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂

    1. admin

      Tak, jest bardzo aromatyczny. Trochę na taką orientalną nutę 🙂

Dodaj komentarz

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »