Fasolowa pasta „Pieczone jabłuszko”

Pasta z fasoli, ale tym razem w wersji na słodko. Wydanie z pieczonymi jabłuszkami, cynamonem oraz orzechami włoskimi. Można wyjadać łyżeczką, używać jako dodatek do placuszków, naleśników, owsianki lub posmarować nią np. podpieczony chlebek bananowy. Zamiast fasoli spokojnie można użyć ciecierzycy, lub w wersji bezstrączkowej dodać garść namoczonych nerkowców lub orzechów włoskich.

Taką jabłkową pastę można wykorzystać np. na wierzch tego sernika, a jeżeli lubisz jabłkowe desery to wypróbuj jeszcze jabłkowy Chai-Mus.

 

Fasolowa pasta „Pieczone jabłuszko”

1 słoik ok. 500ml

 

150g ugotowanej białej fasoli
650g jabłek, najlepiej kwaskowatych
1 łyżeczka cynamonu, z lekkim czubkiem
2 łyżki syropu klonowego, lub więcej do smaku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta soli
szczypta wanilii
2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub 1 łyżka tahini
mleko roślinne do rozrzedzenia, opcjonalnie

Do podania: garść orzechów włoskich, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka syropu klonowego, szczypta soli

 

Jabłka (bez obierania) kroję na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki i wycinam gniazda nasienne. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem, 1 łyżką syropu klonowego, sokiem z cytryny, posypuję cynamonem oraz solą i dorzucam gałązki tymianku. Wszystko mieszam rękoma i staram się tymianek wcisnąć pod spód jabłek. Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 200′ i piekę około 30min.
W między czasie garść orzechów włoskich mieszam z olejem, syropem oraz szczyptą soli i również wkładam do piekarnika, aby się lekko podpiekły na około 6-8 min. Uważam by się nie przypaliły. Studzę.

Z jabłuszek usuwam tymianek i około 1/2 owoców odkładam do podania. Resztę jabłek przekładam do pojemnika, dorzucam fasolę, 1 łyżkę syropu klonowego, wanilię, olej z orzechów włoskich i blenduję na gładko. Jeżeli jest zbyt gęste to rozrzedzam mlekiem roślinnym. Próbuję i ewentualnie dosładzam lub dodaje więcej soku z cytryny.

Resztę odłożonych jabłuszek dzielę na mniejsze kawałki, a podpieczone orzechy lekko siekam. Pastę przekładam do słoiczka razem z dodatkami. Możemy je wmieszać w całość lub dodać na sam wierzch.

Dodaj komentarz

WĘDZONY „MAJONEZ” W WERSJI FIT

Normalnego majonezu nie jadłam już od x czasu. Zwłaszcza tego sklepowego, gdzie oprócz tony kiepskiej jakości oleju, są też dziwne i niepotrzebne dodatki. Kiedy zaczęłam

Read More »

Wiosenny ryż z kalafiora

Wiosenny ryż z kalafiora z dużą ilością świeżych ziół. Dodatek ogórka małosolnego, rzodkiewki i koperku to zdecydowanie już mocno wiosenny i wczesno-letni klimat. Ja mojego

Read More »

Chipsy z pokrzywy

  Podobno jest naukowo udowodnione, że chrupanie wciąga. To dlatego jak chrupiemy orzeszki, paluszki czy chipsy, ciężko się opanować i poprzestać na kilku. Są ludzie, którzy nie

Read More »

Fasolkowy kremik z ziołami

Ubóstwiam zupy-kremy za to, że są szybkie, zdrowe, sycące i pyszne. A dodatkowo można je zrobić dosłownie ze wszystkiego, nawet lodówkowych resztek Zostałam obdarowana całą torbą świeżutkiej fasolki, trochę

Read More »