Sałatka z bakłażana i kiszonej cytryny

Sałatka z kapusty na paście z bakłażana. Moje uzależnienie od kiszonej cytryny wciąż rośnie i to na tyle, że potrafię zjeść sobie ćwiarteczkę solo, bez niczego w formie przekąski. Naprawdę są genialne, chociaż moje pierwsze doznanie z nimi było raczej bez fajerwerków, a miłość pojawiła się dopiero z czasem 😉 Świetnie się komponuje z bakłażanem, z czosnkiem, z korzennymi przyprawami, z kaszami, strączkami, w sałatce (zarówno w kawałkach, a zalewa jako składnik dressingu), prawdę mówiąc mogłabym tak wymieniać w nieskończoność.. Najczęściej kupuje je od Zakwasownii, są ekologiczne, niepasteryzowane i w szklanym słoiku (czasem widywałam w plastiku 😉 ). Zapraszam na sałatkę z kapusty pekińskiej, na paście z bakłażana oraz z dodatkiem dzisiejszej gwiazdy wieczoru.

Jeżeli tak jak ja uwielbiasz pieczonego bakłażana to zapraszam na inne jego wariacje, np. ten z pastą pomidorową i tahini , albo jako totalnie umamiczny tatar.

 

Sałatka z bakłażana i kiszonej cytryny

1 większa porcja

 

Średni bakłażan
1 ząbek czosnku, roztarty na pastę
1/4 mniejszej cebulki lub malutka szalotka, drobno posiekana
ćwiartka kiszonej cytryny bez pestek + 1 łyżka zalewy, ( można zastąpić skórką z 1/2 świeżej cytryny + 1 łyżką soku)
1 łyżka oleju do podsmażenia, np. rzepakowego
1 łyżka oliwy do blendowania
sól

kilka liści kapusty pekińskiej, lepsze mniejsze bo wielkie będzie ciężko jeść
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1 łyżka orzechów włoskich, wcześniej namoczonych i wypłukanych lub lekko podprażonych (najlepiej w piekarniku)
1/2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy, wymieszanej z odrobinką oliwy i soli lub innych ulubionych strączków
trochę świeżej kolendry lub natki pietruszki

Opcjonalnie: dodatkowe cienkie plasterki kiszonej cytryny, dodatkowa oliwa lub olej z orzechów włoskich do podania

 

Piekarnik rozgrzewam do 230′. Bakłażana nakłuwam kilka razy widelcem lub nożem, wsadzam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok 40-60min, bez przykrycia, tak długo aż będzie miękki (mój był średniej wielkości i piekłam go około 50min.) Wyciągam i odstawiam aż wystygnie. Jeżeli ktoś chciałby podprażyć sobie orzechy to po wyjęciu bakłażana zmniejszamy temperaturę do 160′ i pieczemy je około 6-8min.

Na małą patelnie daję 1 łyżkę oleju, cebulkę i szczyptę soli, po czym podsmażam aż będzie szklista i miękka. Następnie wrzucam roztarty czosnek, trzymam 5-10 sekund i zdejmuję z palnika.
Bakłażana obieram ze skórki, 1/4 odkładam w kawałkach, a resztę przekładam do pojemnika, dokładam całą zawartość patelni, kiszoną cytrynę, 1 łyżkę oliwy i blenduję na gładko, dalej próbuję i odpowiednio doprawiam solą.

Na tą samą patelnie wrzucam liście kapusty, lekko podsmażam, a następnie podlewam odrobiną wody, nakrywam przykrywką i chwilę duszę, aż liście zmiękną i będą elastyczne, ok 2min. Następnie wyciągam i posypuję małą odrobiną soli.

Pastę z bakłażana rozsmarowuję na talerzu, liście kapusty zwijam w roladki i nakładam na pastę, a całość posypuję rozkruszonym w palcach czerwonym pieprzem, soczewicą, kruszonymi orzechami, świeżą kolendra, dodatkowymi plastrami kiszonej cytryny i skrapiam odrobinką oleju. Ja dałam jeszcze troszkę zielonej soi edamame, którą akurat miałam w lodówce.

Zwinięte liście kapusty zjadamy w całości nabijając na widelec, wytaplane w bakłażanowej paście.

Dodaj komentarz

Lody marchewkowo-pomarańczowe

 Uwielbiam domowe lody, dlatego misę do ich robienia zawsze trzymam zmrożoną w zamrażarce. Maszyna do lodów to naprawdę fajna sprawa, jeżeli ktoś lubi je robić

Read More »

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Naleśniki z czarnego ryżu

  Jadacie czasem czarny ryż? Jest pyszny, lekko kleisty, lekko słodki o orzechowym posmaku. Tak naprawdę po ugotowaniu jego kolor to bardzo ciemny fiolet. A to

Read More »

Fasolowy smarowaniec z pomidorami

Kolejna fermentacja i wariacja w temacie serków smarowańców. Tym razem na bazie fasoli z dodatkiem pasty pomidorowej. Ja wykorzystałam tutaj pastę „palone pomidory” od DYM

Read More »