Sałatka z bakłażana i kiszonej cytryny

Sałatka z kapusty na paście z bakłażana. Moje uzależnienie od kiszonej cytryny wciąż rośnie i to na tyle, że potrafię zjeść sobie ćwiarteczkę solo, bez niczego w formie przekąski. Naprawdę są genialne, chociaż moje pierwsze doznanie z nimi było raczej bez fajerwerków, a miłość pojawiła się dopiero z czasem 😉 Świetnie się komponuje z bakłażanem, z czosnkiem, z korzennymi przyprawami, z kaszami, strączkami, w sałatce (zarówno w kawałkach, a zalewa jako składnik dressingu), prawdę mówiąc mogłabym tak wymieniać w nieskończoność.. Najczęściej kupuje je od Zakwasownii, są ekologiczne, niepasteryzowane i w szklanym słoiku (czasem widywałam w plastiku 😉 ). Zapraszam na sałatkę z kapusty pekińskiej, na paście z bakłażana oraz z dodatkiem dzisiejszej gwiazdy wieczoru.

Jeżeli tak jak ja uwielbiasz pieczonego bakłażana to zapraszam na inne jego wariacje, np. ten z pastą pomidorową i tahini , albo jako totalnie umamiczny tatar.

 

Sałatka z bakłażana i kiszonej cytryny

1 większa porcja

 

Średni bakłażan
1 ząbek czosnku, roztarty na pastę
1/4 mniejszej cebulki lub malutka szalotka, drobno posiekana
ćwiartka kiszonej cytryny bez pestek + 1 łyżka zalewy, ( można zastąpić skórką z 1/2 świeżej cytryny + 1 łyżką soku)
1 łyżka oleju do podsmażenia, np. rzepakowego
1 łyżka oliwy do blendowania
sól

kilka liści kapusty pekińskiej, lepsze mniejsze bo wielkie będzie ciężko jeść
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1 łyżka orzechów włoskich, wcześniej namoczonych i wypłukanych lub lekko podprażonych (najlepiej w piekarniku)
1/2 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy, wymieszanej z odrobinką oliwy i soli lub innych ulubionych strączków
trochę świeżej kolendry lub natki pietruszki

Opcjonalnie: dodatkowe cienkie plasterki kiszonej cytryny, dodatkowa oliwa lub olej z orzechów włoskich do podania

 

Piekarnik rozgrzewam do 230′. Bakłażana nakłuwam kilka razy widelcem lub nożem, wsadzam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok 40-60min, bez przykrycia, tak długo aż będzie miękki (mój był średniej wielkości i piekłam go około 50min.) Wyciągam i odstawiam aż wystygnie. Jeżeli ktoś chciałby podprażyć sobie orzechy to po wyjęciu bakłażana zmniejszamy temperaturę do 160′ i pieczemy je około 6-8min.

Na małą patelnie daję 1 łyżkę oleju, cebulkę i szczyptę soli, po czym podsmażam aż będzie szklista i miękka. Następnie wrzucam roztarty czosnek, trzymam 5-10 sekund i zdejmuję z palnika.
Bakłażana obieram ze skórki, 1/4 odkładam w kawałkach, a resztę przekładam do pojemnika, dokładam całą zawartość patelni, kiszoną cytrynę, 1 łyżkę oliwy i blenduję na gładko, dalej próbuję i odpowiednio doprawiam solą.

Na tą samą patelnie wrzucam liście kapusty, lekko podsmażam, a następnie podlewam odrobiną wody, nakrywam przykrywką i chwilę duszę, aż liście zmiękną i będą elastyczne, ok 2min. Następnie wyciągam i posypuję małą odrobiną soli.

Pastę z bakłażana rozsmarowuję na talerzu, liście kapusty zwijam w roladki i nakładam na pastę, a całość posypuję rozkruszonym w palcach czerwonym pieprzem, soczewicą, kruszonymi orzechami, świeżą kolendra, dodatkowymi plastrami kiszonej cytryny i skrapiam odrobinką oleju. Ja dałam jeszcze troszkę zielonej soi edamame, którą akurat miałam w lodówce.

Zwinięte liście kapusty zjadamy w całości nabijając na widelec, wytaplane w bakłażanowej paście.

Dodaj komentarz

Bakłażan pod natkową kołderką

Oberżynko moja kochana.. Lubię i to bardzo, uduszony bakłażan z maślanym środkiem mmm.. Bakłażana nie wolno jeść na surowo, trzeba go poddać obróbce termicznej (zresztą na surowo jest

Read More »

Sałatka a’la Tabbouleh 

  Świeże zioła. Moja kuchnia bez nich nie istnieje. Codziennie je wykorzystuje, kocham, kocham, kocham.. Marze o własnym ogromnym ziołowniku, albo sporym połacie pola z

Read More »

Pekińskie placuszki z kimchi

Pekińskie placuszki z dodatkiem kimchi. Zrobione na wzór japońskich placków: Okonomiyaki, jednak w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Dodatek kimchi (użyłam od Zakwasowni), fajnie podkręca ich

Read More »

Sałatka z fasolką, pesto i malinami

Letnia sałatka z żółtą fasolką Z dodatkiem pesto z mojej ukochanej natki pietruszki. Dopełnieniem są maliny, które nadają lekko słodko-kwaskowatego posmaczku. Z tej porcji wychodzi zdecydowanie więcej pesto niż

Read More »