Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet w sałatce. W towarzystwie kremowego awokado i surówki z kapusty. U mnie miks czerwonej świeżej i czerwonej kiszonej, bardzo lubię to połączenie. Całość skropiona pysznym olejkiem chili, który fajnie pasuje do tofu.
Propozycja: kup więcej kiszonej czerwonej kapusty i zrób z niej pyszną zupę krem.
Kanapka z pieczonym tofu
1 duża porcja
1 kostka tofu, 180g
Marynata:
średnia szalotka, posiekana
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka dymu wędzarniczego
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
po 1/3 łyżeczki: mielonego kuminu, mielonej kolendry, ostrej papryki
kilka listków świeżego oregano lub 1 płaska łyżeczka suszonego
1 łyżka keczupu, opcjonalnie
Surówka:
200g czerwonej kapusty (u mnie 100g świeżej + 100g kiszonej)
80g marchewki
50g selera
1/2 jabłka
mała czerwona cebula
ząbek czosnku, roztarty
1 łyżka octu jabłkowego, sherry, z czerwonego wina
130g jogurtu
1 łyżka oliwy
płaska łyżeczka musztardy
1 łyżka ksylitolu lub syropu klonowego
sól, pieprz
garstka posiekanej natki pietruszki
kawałek awokado
ulubiona bułka
olej chili
sałata rzymska, rukola opcjonalnie
ulubiony sos, opcjonalnie
Najpierw szykuję marynatę. Posiekaną cebulkę rozcieram w moździerzu ze szczyptą soli na pastę, następnie dodaję resztę składników i ponownie ucieram do połączenia. Ewentualnie doprawiam solą i ostrą papryką lub pieprzem.
Tofu kroję na cienkie plastry. Ja robiłam to na mandolinie o grubości około 2-3mm i nie przejmowałam się tym, że miejscami się pokruszyło. Można również użyć mrożonego wcześniej tofu, które odciskamy z wody. Nabiera ono wtedy ściślejszej, gąbczastej struktury i trzyma formę, ale jest też o wiele bardziej suche.
Następnie plastry przy pomocy pędzelka wysmarowałam marynatą, a później ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach) i piekłam w 200′ ok 15-20min.
W między czasie pieczenia tofu, cieniutko szatkuję świeżą kapustę (to też najlepiej zrobić na mandolinie). Dodaję ocet, szczyptę soli, posiekaną cebulkę oraz kiszoną kapustę, a następnie delikatnie ugniatam i na chwilę odstawiam. Marchew, seler i jabłko ścieram na średnich lub dużych oczkach tarki. Na koniec wszystkie składniki surówki razem mieszam aż do połączenia i doprawiam wedle gustu solą, pieprzem lub octem.
Tuż przed podaniem podpiekam bułkę na patelni albo w piekarniku (można również dorzucić do piekącego się tofu) z odrobinką oliwy. Nakładam plasterki pokrojonego awokado, surówkę z kapusty, pieczone tofu, aż wreszcie skrapiam całość olejem chili i zajadam. Cieplutka kanapka z plastrami tofu gotowa.