Zielona zupa z liści

Zielona zupa, na bazie ziół, sałat i liści. Kremowości nadaje ugotowana biała fasolą, którą można tez zastąpić np. ugotowanym ziemniakiem. Wykorzystałam to wszelką zieleninę jaką akurat miałam w lodówce, więc jest to też fajny sposób na przetworzenie jakiś resztek sałat, które straciły jędrność i kiepsko prezentowałyby się w sałatce. Zielona zupa, jest dość delikatna sama w sobie więc koniecznie trzeba ją podać z jakimś intensywniejszym dodatkiem. Proponuję boskie podsmażane kiszone rzodkiewki z chili.

Jeżeli lubisz zielone klimaty to wypróbuj również zieloną pastę z jarmużem lub grillowaną ziołową sałatę.

 

Zielona zupa z liści

3-4 porcje

 

pęczek dymki, 3 cebulki + szczypior
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
mały kawałek chili, u mnie wielkości 1/3 kciuka
pęczek natki pietruszki, około 30g
pęczek koperku, około 30g
250g zielonych liści (szpinak, jarmuż, roszponka, sałata masłowa)*
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
po 1/2 łyżeczki nasion: kuminu, kozieradki i czarnej gorczycy
1 łyżeczka kaparów lub jasnej pasty miso, albo to i to
500ml bulionu lub wody
łyżka sosu sojowego
250g ugotowanej białej fasoli
2 łyżki soku z cytryny
sól
2 łyżki oliwy

Rzodkiewki:
ok 1/2 słoika kiszonych rzodkiewek, wielkości 500ml, lub kiszonego bobu
kawałek chili, wielkości 1/3 kciuka
łyżka czarnego sezamu, lub białego
łyżeczka kaparów
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki oliwy

*jak wykorzystuję jarmuż to posiekane, grube i twarde łodygi dodajmy razem z cebulką

 

Wszystkie cebule kroję w kostkę, czosnek w plasterki, a chili w paseczki ( u mnie bez pestek, bo nie lubię aż przesadnie ostrego). Szczypior i zioła (razem z łodyżkami) również siekam. Kumin, kozieradkę i gorczycę rozcieram trochę w moździerzu, ale nie całkiem na proszek.

W garnku rozgrzewam oliwę i następnie dodaję pokrojone cebule oraz większą szczyptę soli. Całość podsmażam na małym ogniu około 10 min, tak długo aż cebula będzie bardzo miękka. Co chwila mieszam i uważam, aby nie przypiec, a po około 2 minutach duszę już pod przykryciem.

Po tym czasie dorzucam czosnek, posiekane zioła (łodygi + trochę liście, najdelikatniejsze listki, czyli około 1/4 od góry, odkładam), przyprawy oraz kapary i podduszam jeszcze 4-5 minut. Jeżeli robi się zbyt sucho to można podlać odrobiną wody. Następnie dodaję posiekaną z grubsza resztę zieleniny i ponownie podsmażam około 3 minuty. Po tym czasie dolewam bulion lub wodę, sos sojowy, doprowadzam do wrzenia i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, wyłączam. Na koniec dodaję odłożoną resztę ziół.

Około 1/3 zupy odlewam i razem z fasolą blenduje na gładko (kilka fasolek można tez zostawić w całości). Przelewam z powrotem do garnka, dodaję sok z cytryny, pastę miso i opcjonalnie jeszcze odrobinkę, w jednym miejscu blenduję. Ale dosłownie jedno „bziknięcie” by składniki się połączyły, ale nie robimy kremu. Doprawiam wedle gustu solą, chili, sokiem z cytryny.

W między czasie gotowania zupy przygotowuję rzodkiewki.
Rzodkiewki kroję na połówki, a większe na ćwiartki, natomiast chili w paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę i dorzucam pokrojone kiszonki, chili oraz kurkumę. Podsmażam na większym ogniu z każdej strony, tak długo aż się ładnie przyrumienią, w sumie około 3 minuty (nie mieszam zbyt często). Pod koniec dorzucam posiekane z grubsza kapary i sezam

Gorącą, zieloną zupę podaję z podsmażonymi rzodkiewkami dodatkowo skropioną oliwą.

Dodaj komentarz

Czekoladowe ciasteczka imbirowe

Przyszła chęć na jakieś ciasteczka do wykrawania. Olej kokosowy się skończył, margaryna wyszła, więc wykorzystałam gorzką czekoladę, której zapas mam zawsze w kuchennej szufladzie. Ciasto

Read More »

Pomidorowe kulki mocy

Pomidorowe kulki mocy. Chyba wszyscy już słyszeliśmy o kulkach mocy. Odkąd stały się tak popularne, powstało ich chyba tysiąc różnych wersji w przeróżnych smakach. Nie

Read More »

Zimny serniczek na batatowym cieście

Od zawsze byłam wielką fanką wszelakich serniczków. Tych puszystych i lekkich, ciężkich i kremowych, na zimno jak i pieczonych. Teraz też co chwila lądują na moim stole

Read More »

Sorgotto ze szparagami i bobem

  Jedliście już kaszę sorgo? To bezglutenowa kasza o wielu cennych właściwościach pochodząca z Afryki (podobno tam wykorzystywana jest do produkcji piwa i wódki  ) Mam dla

Read More »