Kremowy pasztet z ciecierzycy, tofu i chrzanu

Kremowy pasztet roślinny, na bazie ciecierzycy oraz tofu, z dodatkiem chrzanu. Cudownie aksamitny, a wiosennego stylu nadaje świeży lubczyk oraz chrzan. Kolejny z wegańskich pasztetów, który plasuje się w mojej czołówce. Solidna porcja roślinnego białka. Pierwotnie wzorowałam się na równie „pysznym i kremowym pasztecie bezjajecznym„, z małymi modyfikacjami. Użyłam malutkiej keksówki, ale oczywiście można użyć ciut większej, albo proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

 

Kremowy pasztet z ciecierzycy, tofu i chrzanu

Keksówka 15x10cm


średnia biała cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
250g ugotowanej ciecierzycy
100g tofu naturalnego
100g tofu wędzonego
czubata łyżka płatków drożdżowych
łyżka chrzanu
łyżka sosu sojowego lub lekko czubata łyżeczka jasnej pasty miso
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki oleju rzepakowego
po 1/2 łyżeczki suszonej cebulki + suszonego czosnku, opcjonalnie
kilka listków świeżego lubczyku, około 1 łyżki
odrobina soku z cytryny lub 1 łyżka wody z kiszonych ogórków, do smaku
pieprz

Wierzch (mniej więcej w równych proporcjach):
średni ogórek kiszony
kawałek jabłka
cebulka
1 łyżeczka chrzanu

 

Od razu rozgrzewam piekarnik do 180′.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, potem dodaję cebulkę z małą szczyptą soli i podsmażam, aż do zeszklenia. Następnie dorzucam czosnek i dalej podsmażam jeszcze 1 minutę.

W między czasie wszystkie składniki na wierzch pasztetu kroję w kosteczkę i mieszam.

Całą zawartość patelni blenduję na gładko z dobrze ugotowaną ciecierzycą i z grubsza odciśniętymi z nadmiaru wody tofu. Następnie dodaję resztę skałdników ( w tym pozostałą łyżkę oleju) i ponownie blenduję tak długo aż całość będzie bardzo kremowa i aksamitna. Próbuję i wedle gustu doprawiam solą, pieprzem, większą ilością chrzanu lub soku z cytryny (zalewy z ogórków).

Masę przekładam do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, natomiast na górę wykładam przygotowany wcześniej wierzch i delikatnie wciskam w pasztet. Następnie wsadzam do rozgrzanego piekarnika i piekę około 50min.

Na koniec, po wyciągnięciu pasztet studzę i przekładam do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Domowy twaróg sojowy

  Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw

Read More »

Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

  Pyszne polskie truskawki. Wyczekuję ich cały rok. Jak tylko pojawiają się nasze pierwsze, polskie, czerwoniutkie, aromatyczne truskaweczki, i kosztują kosmiczną cenę, ulegnę i kupuję choć

Read More »

Pomarańczowo-kawowe kubeczki

Gotowaliście kiedyś całe pomarańcze? Tak, całe ze skórką. W Hiszpanii jest dość popularne ciasto migdałowe, gdzie wykorzystuje się również gotowane, całe owoce pomarańczy. Dość długie

Read More »

Sałatka z fasolką, pesto i malinami

Letnia sałatka z żółtą fasolką Z dodatkiem pesto z mojej ukochanej natki pietruszki. Dopełnieniem są maliny, które nadają lekko słodko-kwaskowatego posmaczku. Z tej porcji wychodzi zdecydowanie więcej pesto niż

Read More »