Szybka zupa z kiszoną kapustą

Jestem wielką fanką szybkich zup, a zwłaszcza kremów. Ostatnio jednak walczę ze sobą, by nie blendować ich całkowicie za każdym razem. Świetna propozycja na szybki obiad, lunch a nawet kolację. Szybka zupa z marchewką, cukinią i kiszoną kapustą. Lubczyk cudownie wszystko odświeża i nadaje lekkiego powiewu wiosny, a ewentualny dodatek soczewicy syci na dłużej.

Wypróbuj również wersję złocistej kiszonej kapusty z mango jak również bataty z kapustą i pieczarkami.

 

Szybka zupa z kiszoną kapustą

3 porcje

 

duża szalotka lub średnia biała cebula
3 małe ząbki czosnku
2 małe suszone borowiki
150g marchewki
200g cukinii,
300g kiszonej kapusty + ok.1/ szklanki soku z kapusty
łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki nasion kminku, lekko roztartych w moździerzu
płaska łyżeczka suszonego tymianku
2 czubate łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku
750ml wody lub bulionu
1/4 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, sojowe, owsiane)
sól, pieprz
4 łyżki oliwy

Do podania: ugotowana brązowa soczewica, świeży koperek, oliwa lubczykowa

 

Najpierw szykuję warzywa. Szalotkę lub cebulkę kroję w kostkę, czosnek na plasterki, natomiast marchewkę i cukinię w cienkie półplasterki.

W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Następnie dodaję cebulkę, marchew, pokruszone lub połamane w palcach suszone borowiki oraz nasiona kminku. Całość podsmażam na mniejszym ogniu około 10 min. Dalej dodaję cukinię, czosnek, tymianek jak również syrop klonowy oraz szczyptę soli i podduszam kolejne 5 min.

Po tym czasie dorzucam posiekaną z grubsza kapustę, 1 łyżeczkę lubczyku, a następnie podlewam wszystko wodą lub bulionem. Doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 3-5 min (jak wolisz bardziej miękkie warzywa to gotuj dłużej). Do małego garnuszka przelewam 2-3 chochle zupy (trochę wody i trochę warzyw), dodaję mleko roślinne oraz sok z kiszonej kapusty i całość blenduję. Przelewam z powrotem do garnka z zupą, doprawiam odpowiednio wedle gustu solą, pieprzem i/lub większą ilością kwaśnego soku z kapusty.

W między czasie 2 pozostałe łyżki oliwy ucieram w moździerzu z 1 łyżeczką świeżego lubczyku.
Gorącą zupkę podaję z ewentualną ugotowaną soczewicą, świeżo mielonym pieprzem oraz świeżym koperkiem. Całość koniecznie skrapiam lubczykową oliwą.

Dodaj komentarz

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Domowa masa makowa

Wiadomo, że domowa jest najlepsza. Przecież dla siebie zawsze będziemy wybierać najlepsze składniki, a dodatkowo można je dowolnie modyfikować. Lubisz kandyzowaną skórkę z pomarańczy to

Read More »

Fasolka pod kalafiorową pierzynką

Kolejna odsłona żółtej fasolki.Do tego w towarzystwie kalafiora pod postacią kołderki oraz czosnkowo-pietruszkowego bobu. Eksplozja kilku smaków  Ale wisienką na torcie są tu pieczone kwaskowate pomidorki, których

Read More »