Wegański makaron w serowym sosie z kalafiorem

Wegański, bezglutenowy makaron utaplany w serowym sosie z kalafiorem. Bardzo szybki obiad, który robi się dosłownie w 15-20min. Wykorzystałam tu kilka gotowych produktów od Zakwasowni. Ryżowy makaron, otulony w cieplutkim i kremowym sosie na bazie „Czedara„. Do tego jędrne kawałki kalafiora, szczypta chili i duża ilość natki pietruszki. Szybko, pysznie i efektywnie (tak lubię najbardziej).

Więcej inspiracji na makaron? Proszę bardzo, wypróbuj np. sałatkę makaronową z kiełkami albo makaron w pesto z buraka.


Wegański makaron w serowym sosie z kalafiorem

2 porcje


80g makaronu ryżowego, użyłam tego
300g kalafiora

2 ząbki czosnku, posiekane
80g Czedara z nerkowców
200ml mleka roślinnego
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki płatków chili Isot Biber, lub np. zwykłych (wtedy lepiej dać mniej, chyba że lubisz ostro)
garstka natki pietruszki
2-3 listki świeżego lubczyku, opcjonalnie
skórka starta z 1/2 cytryny
sól
olej do podsmażenia

Opcjonalnie do podania: garstka podprażonych orzeszków (np. piniowych, włoskich), szczypta wędzonej papryki


Na początek dzielę kalafior na dość małe różyczki. W garnku gotuję około 1,5l lekko osolonej wody. Do wrzątku wrzucam różyczki kalafiora, a gdy woda ponownie zawrze dodaję makaron i mieszam. Gotuję, aż makaron będzie al’dente (będzie dochodził jeszcze w sosie), u mnie trwało to 5 minut. W tym czasie kalafior lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrny, jeżeli wolisz całkiem miękki podgotuj go 2-3 minuty dłużej przed wrzuceniem makaronu.

Czedar, mleko, płatki drożdżowe oraz sos sojowy blenduję na gładko.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i na mniejszym ogniu podsmażam czosnek, około 1,5 minuty. Następnie dodaję zblendowany „ser”, płatki chili i podgrzewam aż całość lekko zgęstnieje.

Makaron z kalafiorem odcedzam, ale zachowuję około 1/3 szklanki z gotowania. Całość dodaję na patelnie z sosem, dolewam zachowaną wodę z gotowania (nie musisz dodawać całości), cały czas podgrzewam i mieszam. Gdy całość się połączy dorzucam posiekane zioła oraz startą skórkę z cytryny. Próbuję i ewentualnie doprawiam solą lub sosem sojowym.

Gotowy makaron podaję od razu, posypany odrobiną chrupiących orzeszków i posypany szczyptą wędzonej papryki.

Dodaj komentarz

Szybki pasztet miso z fasoli

Bardzo szybki do przygotowania pasztet z fasoli i jasnej pasty miso. Szybki oczywiście jak mamy już ugotowaną fasolę. Nic nie trzeba podsmażać, wystarczy razem zblendować

Read More »

Krem z brukwi na tajską nutę

Brukiew. Niestety mało popularne warzywko, a bardzo cenne. Ma działanie antynowotworowe i wspomagające trawienie. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga przy kaszlu (sok z brukwi). Podobno kiedyś

Read More »

Fenkułowa pasta ze szparagami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, humusy i smarowidła. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oczywiście jako baza czy dodatek do kanapki, krakersów lub pokrojonych w słupki

Read More »