Orzeźwiająca kombucha

Orzeźwiająca kombucha, która idealnie chłodzi i nawadnia w gorące dni. Ja uwielbiam ten lekko, kwaskowaty, fermentowany i bąbelkowy napój, zarówno za właściwości zdrowotne jak i doznania smakowe. Kombuche można robić samemu (przy pomocy grzybka herbacianego), ale są coraz szerzej dostępne. Niesamowicie wielki wybór ma Zakwasownia, gdzie każdy na pewno znajdzie swój ulubiony smak, a najważniejsze że są niepasteryzowane czyli żywe. Jak dla mnie te „kwiatowe” (np. róża, lawenda) to jest mega sztos. Kombucha sama w sobie jest genialna, ale tym razem odrobinkę ją przerobiłam ;).

Lubisz tak jak ja różany aromat? Wykorzystaj go w jaglanym budyniu, a nawet zielonej paście z jarmużem.


Orzeźwiająca kombucha


1/2 szklanki kombuchy, u mnie różana, ale może być też np, truskawkowa
1 szklanka mleka kokosowego lub jogurtu
40g erytrolu lub ksylitolu
1 łyżka wody różanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Do podania: dodatkowa kombucha, odrobina mleka kokosowego (opcjonalnie), świeża mięta, melisa lub bazylia, świeże płatki róży (np. dzikiej).


Wykonanie jest bardzo proste. Najpierw mieszamy wszystkie składniki poza kombuchą. Następnie dolewamy 1/2 szklanki kombuchy, ponownie mieszamy, przekładamy do foremki na kostki lodu i mrozimy.

Do szklanek lub kieliszków nakładamy po kilka zmrożonych kostek, ewentualnie parę listków świeżych ziół oraz płatki róży i zalewamy kombuchą. Można również dolać odrobinkę mleka kokosowego, ale wystarczy chwilkę zaczekać, aż zmrożone kosteczki same zaczną się rozpuszczać.

Dodaj komentarz

Jabłkowy Chai-Mus

 Masala Chai to bardzo popularna indyjska herbata z przyprawami korzennymi, które ubóstwiam. Codziennie wykorzystuję je w swojej kuchni, a herbatkę chai popijam przez cały rok.

Read More »

Naleśniki z czarnego ryżu

  Jadacie czasem czarny ryż? Jest pyszny, lekko kleisty, lekko słodki o orzechowym posmaku. Tak naprawdę po ugotowaniu jego kolor to bardzo ciemny fiolet. A to

Read More »

Lżejszy makowiec z jabłuszkami

Makowiec z jabłkami, japoński czy też lżejsza wersja tradycyjnego. Robiony z domowej masy makowej, bezglutenowy jeżeli użyjemy kaszki kukurydzianej, ale przede wszystkim nie jest aż

Read More »

Fasolowy krem z Chipotle

Bardzo aksamitny krem z czerwonej fasoli. Tym razem wykorzystałam również fasolową „aquafabe”. Ziaren nie odsączam tylko wszystko gotuję razem tworząc „bulion” a następnie miksuję. Gdy

Read More »