Wegański omlet z duszoną pokrzywą

Wegański omlet na bazie żółtej soczewicy z duszoną pokrzywą. Póki jeszcze tej parzący chwaścik ma swoją największą moc warto go wykorzystywać. Podobno majowa pokrzywa ma najwięcej wartości, które już później maleją. Duszona z dodatkiem pora, czosnku i sosu sojowego smakuje naprawdę fajnie, i od razu uspokajam że nie poparzycie sobie przełyku. No chyba, że komuś tak zasmakuje, że wsunie ją gorącą z patelni 😉

Korzystaj ile wlezie, narwij więcej pokrzywy i zrób z niej dodatkowo pyszną zupkę.

 

Wegański omlet z duszoną pokrzywą

1 średni omlet (patelnia 19cm)

 

60g żółtej soczewicy
75 ml mleka sojowego, lub innego roślinnego
1 łyżka płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki czarnej soli Kala Namak lub zwykłej
1/2 łyżeczki gładkiej musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka wegańskiego majonezu lub oleju
szczypta sody, około 1/5 łyżeczki
olej do podsmażenia

Opcjonalnie do podania: kiszona rzodkiewka lub ogórek, ulubiony sos.

 

Soczewicę zalewam wodą i odstawiam na blacie na całą noc. Następnego dnia dokładnie płuczę na sicie. Później dodaję resztę składników i wszystko dokładnie blenduję. Na patelni rozgrzewam trochę oleju, następnie wylewam masę i podsmażam na średnim ogniu. Jak omlet zacznie się ścinać z wierzchu, na jedną połowę nakładam pokrzywę z rzodkiewką i składam na pół. Jak ktoś woli taki bardziej wysmażony można go jeszcze na chwilę przerzucić i podsmażyć na drugiej stronie, jednak może się wtedy delikatnie pokruszyć na zgięciu. Ale nadal będzie pyszny. Całość można podać z dodatkiem ulubionego sosu np. srirarchy lub majonezowego, u mnie akurat trochę rozrzedzonego „Czedaru” z Zakwasowni.

Duszona pokrzywa:
duża garść młodej pokrzywy (czubki), u mnie przy okazji wpadł też kurdybanek
1/3 mniejszego pora
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka sosu sojowego
sok z cytryny
olej do podsmażenia

Pokrzywę myję, por kroję w ukośne talarki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewam około 1 łyżki oleju i najpierw podsmażam por z dodatkiem tymianku, aż trochę zmięknie. Później dodaję czosnek i dalej podsmażam 1-2 minutki. Następnie dorzucam pokrzywę, podduszam aż „zwiędnie”, dolewam sos sojowy oraz skrapiam odrobiną soku z cytryny. Nakrywam pokrywką i duszę jeszcze minutkę.

Dodaj komentarz

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz sam

Read More »

Warzywna pasta z dzikim ryżem

Dziki ryż, lubię i staram się jadać regularnie. Chociaż jeżeli miałabym się kierować tylko smakiem to inne rodzaje raczej bardziej mi podchodzą (zwłaszcza czarny). Dlatego

Read More »

Krem z fenkułu i gruszki

  Moja obsesja, czyli zupa krem. Uwielbiam koper włoski, zarówno jako warzywo oraz przyprawę. Ten delikatnie anyżkowy posmak cudownie odświeża niejedną potrawę, nadając jej lekkości. Fenkuł

Read More »

Prosta kwaśnica

Kiedyś na każdym wyjeździe w góry, kwaśnica to był mój codzienny Must Have. Uwielbiam kiszonki i zakwaszane zupy, od dziecka je lubiłam. Lubiłam też kwaśnicę

Read More »