Lawendowe ciasto z jagodami

Lawendowe ciasto z jagodami, bez glutenu i bez białego cukru. Ze względów zdrowotnych staram się unikać u siebie drożdży piekarskich, jak również nie nadużywać zbyt mocno proszku do pieczenia. Lubię kombinować za to z dzikimi drożdżami jak i wszelkiego rodzaju zakwasami czy też fermentacjami. Tym razem ciasto spulchniła dla mnie Kombucha, czyli fermentowana herbata, wzmocniona jedynie sodą. Użyłam lawendowej od Zakwasowni (kocham wszelkie kwiatowe aromaty w kuchni), dodatkowo dodałam trochę suszonych płatków, a do środka wrzuciłam jagody. Do ciasta użyłam mrożonych, dlatego wierzch udekorowałam borówkami ;).

Lawenda świetnie pasuje również na gofrach z morelami jak i w tym serniczku na zimno na batatowym cieście.


Lawendowe ciasto z jagodami

foremka 16cm


50g mąki owsianej
65g mąki ryżowej
25g mąki z ciecierzycy
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
140ml niepasteryzowanej kombuchy, u mnie lawendowa z Zakwasowni
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

80ml mleka sojowego lub innego
40g budyniu waniliowego bez cukru (proszek), lub skrobia + ekstrakt z wanilii
70g ksylitolu/erytrolu
20g oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
spora szczypta soli

15g drobnych wiórków kokosowych
skórka z 1 małej cytryny
niepełna łyżeczka suszonej lawendy
40g jagód, np. mrożonych

Do dekoracji: gęsty jogurt kokosowy, odrobina soku lub sproszkowanych jagód albo klitorii ternateńskiej do zafarbowania, świeże owoce


Na początek 4 pierwsze składniki mieszam w misce (najlepiej szklanej), później dodaję kombuche oraz syrop i ponownie mieszam. Odstawiam nakryte np. kawałkiem foli spożywczej na około 2-3h (można nawet dłużej).

Piekarnik rozgrzewam do 180′ termoobieg.

Mleko, budyń, ksylitol, olej, sodę oraz sól dokładnie mieszam, a najlepiej blenduję na gładko. Do odstanego ciasta dolewam odrobinę zblendowanego płynu budyniowego i mieszam (chodzi o to by lekko poluźnić masę). Następnie dolewam resztę płynu oraz pozostałe składniki (oprócz jagód) czyli: wiórki, skórkę z cytryny, lawendę i mieszam do połączenia (ale niezbyt długo). Przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozkładam jagody (ja trochę dałam do środka, trochę na wierzch). Od razu wkładam do piekarnika i piekę około 35-40min. Wyłączam grzanie i zostawiam z lekko uchylonymi drzwiczkami jeszcze na około 5 min.

Ostudzone ciasto dekoruję jogurtem, trochę „białym” a trochę zabarwionym na niebiesko (można go wcześniej ewentualnie lekko posłodzić) oraz świeżymi borówkami (lub jagodami jeżeli mamy).

Dodaj komentarz

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »

Sałatka z fasolką, pesto i malinami

Letnia sałatka z żółtą fasolką Z dodatkiem pesto z mojej ukochanej natki pietruszki. Dopełnieniem są maliny, które nadają lekko słodko-kwaskowatego posmaczku. Z tej porcji wychodzi zdecydowanie więcej pesto niż

Read More »

Surówka z buraka i pigwy

Pewnie większość kojarzy pigwę tylko jako nalewkę 😉 A ja ją uwielbiam i to na surowo. Ma lekko cierpki i kwaskowato-słodki smak, ale to pewnie

Read More »