Szybki dżem zrobiony z rabarbaru z dodatkiem banana. Dosłownie kilka minut i słodko-kwaśny dodatek do jogurtu, owsianek, bułeczek, czy też podpieczonej chałki gotowy. Ja rabarbaru nie obieram, bo uważam że jest to tu zbędne i dodatkowo traci się przy tym cudowny, różowy kolorek. U mnie na koniec z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu. Banana można zastąpić truskawkami, bo połączenie rabarbaru, truskawek i kwiatów czarnego bzu to trio idealne.
Nazbierajcie więcej kwiatków i zróbcie sobie dodatkowo imbirową lemoniadę albo taki jabłkowy syrop.
Nadwyżkę rabarbaru warto też wykorzystać i przygotować sobie takie szybkie lody (ten z przepisu można zastąpić gotowym dżemem), a nawet w wersji wytrawnej fajną zupkę czyli tajską botwinkę.
Szybki dżem z rabarbaru i banana
ok 300ml
200g rabarbaru
1 dojrzały banan lub około 150g truskawek
4 łyżki soku pomarańczowego lub np. jabłkowego, ewentualnie wody
1 łyżka syropu klonowego, lub więcej do smaku
szczypta soli
kwiatki czarnego bzu, opcjonalnie
Rabarbar kroję w 1-2cm plastry (nie obieram ze skórki). Następnie przekładam go na patelnie, dodaję sok z pomarańczy, szczyptę soli i łyżkę syropu klonowego. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem ok 2 minuty. Po tym czasie dorzucam pokrojonego banana i duszę kolejne 2-3 minuty. Co jakiś czas mieszam i gdy większość owoców (chociaż rabarbar to warzywo 😉 ) się rozpadnie zdejmuję z ognia. Ja jednak lubię jak gdzieniegdzie pozostają jakieś kawałki. Próbuję i ewentualnie dosładzam.
Do przestudzonego dżemu dodaję kwiatki bzu (bez łodyżek), przekładam do słoiczka i odstawiam do całkowitego ostudzenia. Później przechowuję w lodówce. Zjadam jako dodatek do wszelkich owsianek, babeczek, słodkiego chlebka. Świetnie smakuje na placuszkach z jogurtem, i posypane granolą albo orzeszkami.

