Szybki dżem z rabarbaru i banana

Szybki dżem zrobiony z rabarbaru z dodatkiem banana. Dosłownie kilka minut i słodko-kwaśny dodatek do jogurtu, owsianek, bułeczek, czy też podpieczonej chałki gotowy. Ja rabarbaru nie obieram, bo uważam że jest to tu zbędne i dodatkowo traci się przy tym cudowny, różowy kolorek. U mnie na koniec z dodatkiem aromatycznych kwiatów czarnego bzu. Banana można zastąpić truskawkami, bo połączenie rabarbaru, truskawek i kwiatów czarnego bzu to trio idealne.

Nazbierajcie więcej kwiatków i zróbcie sobie dodatkowo imbirową lemoniadę albo taki jabłkowy syrop.
Nadwyżkę rabarbaru warto też wykorzystać i przygotować sobie takie szybkie lody (ten z przepisu można zastąpić gotowym dżemem), a nawet w wersji wytrawnej fajną zupkę czyli tajską botwinkę.


Szybki dżem z rabarbaru i banana

ok 300ml


200g rabarbaru
1 dojrzały banan lub około 150g truskawek
4 łyżki soku pomarańczowego lub np. jabłkowego, ewentualnie wody
1 łyżka syropu klonowego, lub więcej do smaku
szczypta soli
kwiatki czarnego bzu, opcjonalnie


Rabarbar kroję w 1-2cm plastry (nie obieram ze skórki). Następnie przekładam go na patelnie, dodaję sok z pomarańczy, szczyptę soli i łyżkę syropu klonowego. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem ok 2 minuty. Po tym czasie dorzucam pokrojonego banana i duszę kolejne 2-3 minuty. Co jakiś czas mieszam i gdy większość owoców (chociaż rabarbar to warzywo 😉 ) się rozpadnie zdejmuję z ognia. Ja jednak lubię jak gdzieniegdzie pozostają jakieś kawałki. Próbuję i ewentualnie dosładzam.

Do przestudzonego dżemu dodaję kwiatki bzu (bez łodyżek), przekładam do słoiczka i odstawiam do całkowitego ostudzenia. Później przechowuję w lodówce. Zjadam jako dodatek do wszelkich owsianek, babeczek, słodkiego chlebka. Świetnie smakuje na placuszkach z jogurtem, i posypane granolą albo orzeszkami.

Dodaj komentarz

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »

Arbuzowa Agua Fresca 

  Mam dla was coś totalnie orzeźwiającego i chłodzącego Szybko się robi (jak mamy gotowy lód) i jest pyszniutkie. Oczywiście arbuz i jego smak ma tu

Read More »

Proste kluseczki z fioletowych batatów

  Proste kluseczki z fioletowych batatów 200g upieczonego fioletowego batata  przecisnęłam przez praskę. Dodałam ok 50g mąki ryżowej, pół łyżki skrobi, sól, 1/3 łyżeczki suszonego

Read More »