Dukkah

Dukkah, to niezwykle aromatyczna i lekko chrupiąca egipska mieszanka przypraw oraz orzechów. Kumin i kolendra to duet niczym Flip i Flap, a do tego pieprz, sezam i ulubione orzechy. Proporcje można sobie dostosować wedle własnego gustu. U mnie najwięcej jest orzechów laskowych (które same z siebie kojarzą się z czekoladą), do tego słodkie pistacje i lekko gorzkie włoskie. Dodatkowo dorzucam nasiona kopru włoskiego, czarnuszki oraz cynamon. Tak bardzo lubię tą mieszankę, że często wyjadam ją samą ze słoiczka. Genialne wykończenie wszelkich sałatek, past i hummusów, różnych przekąsek, kanapek, a nawet świetnie sprawdzi się i przełamie oraz podkreśli słodki smak porannej owsianki.

W kuchennej szafce obok słoiczka z Dukkah warto mieć również drugi ze słonecznikową posypką.

 

Dukkah

 

30g orzechów laskowych
20g pistacji
15g orzechów włoskich

20g sezamu (u mnie miks z czarnym)

1/2 łyżki nasion kuminu
1/2 łyżki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu (lub zielonego)

po 1/2 łyżeczki:
czarnuszki
fenkułu
cynamonu
suszonej mięty (lub tymianku)
soli

 

Wszystkie orzechy podprażam np. na suchej patelni, jednak najlepiej zrobić to w piekarniku. Piekarnik rozgrzewam do 180′ i najpierw prażę orzechy laskowe oraz włoskie przez około 8-10min (po 5 min. dorzucam pistacje). Co jakiś czas mieszam i pilnuję, by nie przypalić bo będą gorzkie. Wyciągam, studzę i laskowe obieram z grubsza ze skórki. Następnie wszystkie orzechy rozgniatam lekko w moździerzu, ale nie całkiem na mąkę, zostawiam również kawałki (można też posiekać).

Sezam lekko podprażam na suchej patelni. Następnie podprażam razem nasiona kuminu, kolendrę, pieprz, czarnuszkę i fenkuł, aż zacznie wydobywać się cudowny aromat. Tutaj również uważam by się podprażyły, ale nie przypaliły. Ściągam z ognia i jeszcze gorące mieszam z cynamonem. Gdy przestygną rozcieram w moździerzu na gruboziarnistą mąkę.

Orzechy, sezam, roztarte przyprawy, miętę oraz sól dokładnie mieszam. Gotową mieszankę Dukkah przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku lub pudełeczku.

Dodaj komentarz

Pędy chmielu w lekkim sosie

Mówiąc chmiel, prawie każdemu nasuwa się jedno skojarzenie: piwo. Nie znam się na jego produkcji i nie wiem czy wykorzystuje się przy niej tylko szyszki, ale wiem,

Read More »

Wiosenna sałatka z sezamowym winegretem

Lekka wiosenna sałatka z dodatkiem sezamowego winegretu.Dodatek groszku i białej fasoli to dodatkowa porcja białka. Jeżeli chcielibyście coś bardziej konkretnego wystarczy dogotować trochę kaszy np

Read More »

Limonkowy krem z pietruszki

Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami

Read More »

Fasolowy smarowaniec z pomidorami

Kolejna fermentacja i wariacja w temacie serków smarowańców. Tym razem na bazie fasoli z dodatkiem pasty pomidorowej. Ja wykorzystałam tutaj pastę „palone pomidory” od DYM

Read More »