Truskawkowo malinowy dżem bez gotowania, w letnim stylu. Pyszne słodkie truskawki, przełamane kwaskowatymi malinami, do tego dodatek ukochanej wody różanej i lawendy. Dżem jest delikatnie aromatyzowany , więc bez przytłoczenia jedynie z lekką nutą w tle. W wersji raw (surowej), bez gotowania, a całość wiążą nasionka chia. Polecam do zrobienia, bo w pyszny sposób dostarczymy sobie porcję owoców jagodowych oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych z zachowaniem wszystkich wartości.
Polecam równie szybki dżem z rabarbaru i banana, a nasionka chia i truskawki (albo inne owoce) można również wykorzystać np. w amarantusiance z pieczonymi truskawkami.
Truskawkowo malinowy dżem bez gotowania
½ szklanki truskawek
½ szklanki malin
1 łyżka syropu ryżowego, klonowego lub z agawy
niepełna łyżka wody różanej
½ łyżeczki lawendy (suszonej lub świeżej) lub 1/3 zmielonego kardamonu albo szczypta sproszkowanej wanilii
1-1 ½ łyżki nasion chia*
*ilość chia zależy od tego jaką gęstość wolimy oraz jak wodniste mamy owoce (ja dodałam 1 pełną łyżkę).
Truskawki oraz maliny rozgniatam widelcem, można całkiem na miazgę lub zostawić sobie dżem z kawałkami. Następnie dodaję resztę składników i mieszam. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej syropu (zależy jak słodkie mamy owoce).
Odstawiam do lodówki chociaż na 2 godzinki. Gotowy dżem wykorzystuję do owsianek, tostów i innych deserów. Łyżkę dżemu można również dodać do dressingu sałatkowego.