Truskawkowo malinowy dżem bez gotowania

Truskawkowo malinowy dżem bez gotowania, w letnim stylu. Pyszne słodkie truskawki, przełamane kwaskowatymi malinami, do tego dodatek ukochanej wody różanej i lawendy. Dżem jest delikatnie aromatyzowany , więc bez przytłoczenia jedynie z lekką nutą w tle. W wersji raw (surowej), bez gotowania, a całość wiążą nasionka chia. Polecam do zrobienia, bo w pyszny sposób dostarczymy sobie porcję owoców jagodowych oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych z zachowaniem wszystkich wartości.

Polecam równie szybki dżem z rabarbaru i banana, a nasionka chia i truskawki (albo inne owoce) można również wykorzystać np. w amarantusiance z pieczonymi truskawkami.


Truskawkowo malinowy dżem bez gotowania


½ szklanki truskawek
½ szklanki malin
1 łyżka syropu ryżowego, klonowego lub z agawy
niepełna łyżka wody różanej
½ łyżeczki lawendy (suszonej lub świeżej) lub 1/3 zmielonego kardamonu albo szczypta sproszkowanej wanilii
1-1 ½ łyżki nasion chia*

*ilość chia zależy od tego jaką gęstość wolimy oraz jak wodniste mamy owoce (ja dodałam 1 pełną łyżkę).


Truskawki oraz maliny rozgniatam widelcem, można całkiem na miazgę lub zostawić sobie dżem z kawałkami. Następnie dodaję resztę składników i mieszam. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej  syropu (zależy jak słodkie mamy owoce).

Odstawiam do lodówki chociaż na 2 godzinki. Gotowy dżem wykorzystuję do owsianek, tostów i innych deserów. Łyżkę dżemu można również dodać do dressingu sałatkowego.

Dodaj komentarz

Jesienne Crumble

  Jak mamy chęć na coś słodkiego, chodzi za nami kawałek ciasta, ale nie bardzo chce nam się je robić to z pomocą przychodzi crumble. Taka

Read More »

Proste kluseczki z fioletowych batatów

  Proste kluseczki z fioletowych batatów 200g upieczonego fioletowego batata  przecisnęłam przez praskę. Dodałam ok 50g mąki ryżowej, pół łyżki skrobi, sól, 1/3 łyżeczki suszonego

Read More »