Sałatka z ogórków z prażonym makiem

Lekka sałatka z ogórków gruntowych z prażonym makiem, orzeźwiająca i w sam raz na lato. Świeże ogórki oraz koper włoski w towarzystwie świeżych ziół. Do tego dodatek maku, ale lekko podprażonego. Tak samo jak w przypadku innych nasion, pestek czy orzechów, prażenie uwydatnia smak i nadaje cudownej chrupkości tym malutkim, czarnym kuleczkom, które fajnie strzelają między zębami.

Wypróbuj również ogórkową sałatkę w wersji z kaparami, albo koperkową zupę krem ze świeżych ogórków.

 

Sałatka z ogórków z prażonym makiem

ok 2-3 porcje

 

200g chrupiących ogórków gruntowych
1 mniejszy fenkuł
1 średnia czerwona cebula (lub biała, albo szalotka)
garść listków świeżej mięty
garść listków natki pietruszki
ok 1/2 filiżanki borówek, opcjonalnie
1 pełna łyżka maku

Dressing:
3 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
1 łyżka octu z białego wina, jabłkowego lub malinowego
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 ząbek czosnku, roztarty ze szczyptą soli
1/2 łyżeczki czarnuszki, można lekko podprażyć na suchej patelni
sól, pieprz

 

Cebulę tnę na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie), następnie wrzucam do bardzo zimnej (najlepiej z lodem) wody i odstawiam na kilka minut. Z ogórków usuwam ewentualne gorzkie końcówki i również tnę na cienkie plasterki. Fenkuł kroję w ćwiartki (koperek odkładam do podania) i jego również tnę na cienkie paseczki. Listki ziół zostawiam w całości, chyba że są naprawdę spore i dość twarde to wtedy warto je lekko ciachnąć nożem (albo troszkę ugnieść w dłoni).

Mak podprażam delikatnie na suchej patelni, ale trzeba uważać by nie przypalić, bo ze względu na rozmiar i czarny kolor można ten moment łatwo przeoczyć ;).

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszam i doprawiam odpowiednio solą jak również świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę odsączam z wody i dokładnie osuszam, najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika.

Na koniec wszystkie składniki dokładnie mieszam. Można odstawić na pół godzinki do przegryzienia, ale jak chcemy mieć chrupiący mak to dodajmy go tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Fenkułowa pasta ze szparagami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, humusy i smarowidła. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oczywiście jako baza czy dodatek do kanapki, krakersów lub pokrojonych w słupki

Read More »

Konopne Pate z kaszą jaglaną

Nie przestanę robić kolejne pasty i smarowańce. Uwielbiam je i zazwyczaj wyjadam łyżeczką. Jak coś się uchowa to ląduje jako dodatek dosłownie do wszystkiego (pieczonych

Read More »

Buraczane burgery z orkiszem

Jak mamy ugotowany orkisz to piorunem można zamieszać masę na te krwiste burgerki. Zamiast pełnego ziarna można też wykorzystać łamane (czyli kaszę). Podałam je z

Read More »

Coleslaw z Awo-Mayo

  Coleslaw to chyba jedna z najbardziej popularnych surówek na świecie. Wydaje mi się, że w Polsce wypromowana przez KFC. Spotykana w wielu wariantach, ale

Read More »