Lekka sałatka z ogórków gruntowych z prażonym makiem, orzeźwiająca i w sam raz na lato. Świeże ogórki oraz koper włoski w towarzystwie świeżych ziół. Do tego dodatek maku, ale lekko podprażonego. Tak samo jak w przypadku innych nasion, pestek czy orzechów, prażenie uwydatnia smak i nadaje cudownej chrupkości tym malutkim, czarnym kuleczkom, które fajnie strzelają między zębami.
Wypróbuj również ogórkową sałatkę w wersji z kaparami, albo koperkową zupę krem ze świeżych ogórków.
Sałatka z ogórków z prażonym makiem
ok 2-3 porcje
200g chrupiących ogórków gruntowych
1 mniejszy fenkuł
1 średnia czerwona cebula (lub biała, albo szalotka)
garść listków świeżej mięty
garść listków natki pietruszki
ok 1/2 filiżanki borówek, opcjonalnie
1 pełna łyżka maku
Dressing:
3 łyżki oliwy lub ulubionego oleju
1 łyżka octu z białego wina, jabłkowego lub malinowego
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
1 ząbek czosnku, roztarty ze szczyptą soli
1/2 łyżeczki czarnuszki, można lekko podprażyć na suchej patelni
sól, pieprz
Cebulę tnę na cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie), następnie wrzucam do bardzo zimnej (najlepiej z lodem) wody i odstawiam na kilka minut. Z ogórków usuwam ewentualne gorzkie końcówki i również tnę na cienkie plasterki. Fenkuł kroję w ćwiartki (koperek odkładam do podania) i jego również tnę na cienkie paseczki. Listki ziół zostawiam w całości, chyba że są naprawdę spore i dość twarde to wtedy warto je lekko ciachnąć nożem (albo troszkę ugnieść w dłoni).
Mak podprażam delikatnie na suchej patelni, ale trzeba uważać by nie przypalić, bo ze względu na rozmiar i czarny kolor można ten moment łatwo przeoczyć ;).
Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszam i doprawiam odpowiednio solą jak również świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę odsączam z wody i dokładnie osuszam, najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika.
Na koniec wszystkie składniki dokładnie mieszam. Można odstawić na pół godzinki do przegryzienia, ale jak chcemy mieć chrupiący mak to dodajmy go tuż przed podaniem.
