Pomidorowe kulki mocy

Pomidorowe kulki mocy. Chyba wszyscy już słyszeliśmy o kulkach mocy. Odkąd stały się tak popularne, powstało ich chyba tysiąc różnych wersji w przeróżnych smakach. Nie ma się co dziwić, bo są pyszne, zdrowe i bardzo poręczne. W sam raz na raz.❣️
Ale przecież równie dobrze możemy je zrobić w wytrawnej wersji. Ulepcie sobie kilka „słonych” kuleczek mocy. Będą równie dobre jako mała przekąseczka między posiłkami, jak i dodatek np. do sałatki albo zupy krem.

Suszone pomidory wykorzystaj również w lekkim „ryżu” z kalafiora, pieczeni z soczewicy, albo uzależniającym pasztecie z burakiem. Natomiast otwarty słoiczek z koncentratem świetnie sprawdzi się w przepisie na tatar z bakłażana.


Pomidorowe kulki mocy

około 20 kuleczek


75g orzechów włoskich
60g suszonych pomidorów
1,5 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka ziaren kolendry (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka syropu klonowego
20g poppingu z amarantusa (ok 6-7 łyżek)
1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry lub oregano/natki pietruszki
kolorowy pieprz
1 łyżeczka przecieru lub 1 łyżka passaty pomidorowej (opcjonalnie)

Do obtoczenia: proszek lub płatki z suszonych pomidorów, mieszanka ziół np. greckich lub prowansalskich, mąka orzechowa.


Orzechy zalewam wodą i odstawiam na całą noc (albo chociaż na 4-5 godzin). Następnego dnia dokładnie płuczę i przekładam do rozdrabniacza lub pojemniczka blendera.

Suszone pomidory odsączam z oleju lub namaczam (jeżeli używam suchych bez żadnej zalewy). Ziarna kolendry, podprażam chwilkę na suchej patelni (na średnim ogniu, aż zaczną uwalniać aromat) i rozcieram w moździerzu.

Dalej wszystkie składniki poza amarantusem i świeżą kolendrą dokładam do orzechów. Miksuję, aż składniki się połączą, ale nie robię z nich pasty. ponieważ chcę mieć też wyczuwalne małe kawałki. Dodaję amarantus oraz posiekaną kolendrę i mieszam.
Formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego (można im nadać dowolny kształt, ale z kuleczkami jest najszybciej).
Opcjonalnie obtaczam w proszku z pomidorów, mieszance suszonych ziół albo w mielonych orzechach. Przechowuję w lodówce (bardzo fajnie znoszą również mrożenie). 

Ten post ma jeden komentarz

  1. Bożena Popławska

    Super 👌

Dodaj komentarz

Czekoladowa Lava Cake

Czekoladowa Lava Cake, czyli płynne, mocno czekoladowe ciastko. Gdy nachodzi chęć na coś słodkiego, szybkiego i bardzo konkretnego z pomocą przychodzi taki rozpustny wulkan. Lekkie

Read More »

Ravioli bobowych fanatyków

Niewątpliwie jestem BOBOmaniaczkąJestem Team „ze skórką”, ale nawet jak przepis wymaga obrania bobu ze skórki to i tak ją zjadam, albo od razu przy obieraniu, albo zostawiam

Read More »

Uzależniający pasztet z buraka

To jeden z moich ulubionych pasztetów. Połączenie buraka, suszonych pomidorów i kaszy jaglanej jest PRZEkozackie 🙂 Nie mogę się od niego oderwać. Sama masa buraczana

Read More »

Waniliowy serek z tofu

  Domowy serek waniliowy na bazie tofu. Smakuje trochę jak słodki serek homogenizowany (chociaż już nie do końca pamiętam jego smak). Super komponuje się w

Read More »