Chłodnik późnego lata

Chłodnik późnego lata. Gdy na stragany powolutku zaczyna wkraczać jesień, a temperatury za oknem są jeszcze całkiem letnie, warto zrobić sobie chłodnik późnego lata lub wczesnej jesieni;). Zarazem lato, bo wersja na zimno z ogórkiem oraz mango, jak i już trochę jesieni bo z dodatkiem pieczonej dyni. Ja u siebie wykorzystałam kefir sojowy na grzybku tybetańskim, ale można użyć naturalnego jogurtu roślinnego (sojowy, kokosowy). Ważne by był bez dodatku cukru, bo całość mogłaby wyjść zbyt słodka.

Resztę mango można wykorzystać w przepisie na złocistą kiszoną kapustę, blondie z ciecierzycy albo w jaglanym budyniu.

 

Chłodnik późnego lata

2-3 porcje

 

1/2 obranego mango (ok 100g), pokrojone w kostkę
3 ogórki gruntowe (ok 100g), pokrojone w kostkę
150g pieczonej dyni piżmowej (np. hokkaido, muscat)
sok + skórka z 1 limonki
garść listków bazylii
kawałek papryczki chili lub szczypta suszonych płatków
1 większy ząbek czosnku, roztarty ze szczyptą soli
1/4 cebuli, posiekanej, opcjonalnie
1 łyżka jasnego octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek lub 1 łyżka jasnej tahini
100g naturalnego jogurtu lub kefiru (kokosowego, sojowego)
150-200ml wody lub kruszonego lodu
sól w płatkach


Do podania: świeża bazylia lub mięta, oliwa, tahini (u mnie z czarnego sezamu).

 

9 pierwszych składników umieszczam w miseczce i dodaję ok 1/3 łyżeczki soli. Następnie całość mieszam i odstawiam do lodówki chociaż na godzinkę.

Wszystko przekładam do miksera (najlepiej kielichowego) i blenduję na gładko. Nie wyłączając miksera dolewam oliwę lub dodaję tahini i dalej miksuję aż się wszystko ładnie połączy. Na koniec dodaję jogurt lub kefir oraz wodę i ponownie blenduję. Ilość wody zależy od tego jaką chcę uzyskać konsystencję.

Doprawiam odpowiednio solą, chili, ewentualnie sokiem z limonki lub octem. Można odstawić do lodówki lub podawać od razu. Podaję z dodatkową oliwą, pastą tahini oraz świeżymi listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Ciecierzycowe puchate placuszki

Są lekkie i puszyste. A najlepsze jest to że nawet jak już ostygną, na zimno czy też przechowywane na później w lodówce nie „klapcieją” i zachowują

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »

Jasny gulasz kalafiorowo-dyniowy

Delikatny, jasny gulasz trochę w jesiennym stylu Doprawiony moimi ukochanymi przyprawami: kolendrą i kuminem. Uwielbiam je tak bardzo, że czasem zdarza mi się zjadać je same, ot tak

Read More »