Chłodnik późnego lata
Chłodnik późnego lata. Gdy na stragany powolutku zaczyna wkraczać jesień, a temperatury za oknem są jeszcze całkiem letnie, warto zrobić sobie chłodnik późnego lata lub
Chłodnik późnego lata. Gdy na stragany powolutku zaczyna wkraczać jesień, a temperatury za oknem są jeszcze całkiem letnie, warto zrobić sobie chłodnik późnego lata lub
Pieczona pomidorowa. Tomatina to hiszpańskie święto podczas którego wszyscy rzucają w siebie pomidorami. Ja na pewno nie mogłabym w tym uczestniczyć, dla mnie to zbyt
Palony mus z gruszek. Kremowy, aksamitny, z lekko prażono-orzechową nutą. Bardzo prosty do zrobienia, z tylko pięciu składników. Jest tak pyszny, że ciężko się od
Pomidorowe kulki mocy. Chyba wszyscy już słyszeliśmy o kulkach mocy. Odkąd stały się tak popularne, powstało ich chyba tysiąc różnych wersji w przeróżnych smakach. Nie
Lody z prażonym kokosem. Kokos i ananas to smaki, które od razu kojarzą mi się z wakacjami, latem i tropikalnymi temperaturami. Ten duet zawsze idzie
Lekka sałatka z ogórków gruntowych z prażonym makiem, orzeźwiająca i w sam raz na lato. Świeże ogórki oraz koper włoski w towarzystwie świeżych ziół. Do
Melonowy mus z dodatkiem batata, zjedzony z placuszkami z namoczonej komosy ryżowej. Bardzo proste, naturalnie słodkie smarowidło, które świetnie się sprawdzi właśnie jako dodatek do
Wiórki z tofu, skąpane w pomarańczowym sosie na chrupiącej grzance. Do tego marynowany fenkuł. Najpierw miałam zrobioną szybką surówkę z kopru włoskiego, a że fajnie
Pekińskie placuszki z dodatkiem kimchi. Zrobione na wzór japońskich placków: Okonomiyaki, jednak w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Dodatek kimchi (użyłam od Zakwasowni), fajnie podkręca ich
Truskawkowo malinowy dżem bez gotowania, w letnim stylu. Pyszne słodkie truskawki, przełamane kwaskowatymi malinami, do tego dodatek ukochanej wody różanej i lawendy. Dżem jest delikatnie
Duszone, młode pory z buraczanym hummusem i aromatyczną mieszanką dukkah. Mięciutkie, wręcz maślane, słodziutkie i rozpływające się w ustach kawałki pora. Posmarowane czerwonym hummusem z
Dukkah, to niezwykle aromatyczna i lekko chrupiąca egipska mieszanka przypraw oraz orzechów. Kumin i kolendra to duet niczym Flip i Flap, a do tego pieprz,