Kremowy pasztet z ciecierzycy, tofu i chrzanu
Kremowy pasztet roślinny, na bazie ciecierzycy oraz tofu, z dodatkiem chrzanu. Cudownie aksamitny, a wiosennego stylu nadaje świeży lubczyk oraz chrzan. Kolejny z wegańskich pasztetów,
Kremowy pasztet roślinny, na bazie ciecierzycy oraz tofu, z dodatkiem chrzanu. Cudownie aksamitny, a wiosennego stylu nadaje świeży lubczyk oraz chrzan. Kolejny z wegańskich pasztetów,
Pudding zrobiony z rozdrobnionego brązowego ryżu z mieszanymi grzybami. Można porównać do congee, chociaż typowe congee lubię jak gotuje się kilka godzin, a to jest
Zielona zupa, na bazie ziół, sałat i liści. Kremowości nadaje ugotowana biała fasolą, którą można tez zastąpić np. ugotowanym ziemniakiem. Wykorzystałam to wszelką zieleninę jaką
Ten kokosowy tofurnik to taka większa wersja świątecznych kokosowych tofurniczków. Typ cięższego, pieczonego „sernika”, tofurnika, ale wierzcie mi, że nie czuć w nim tofu. Jest
Cudownie lekki i aksamitny hummus niczym obłoczek. Rozmazany na dnie talerza, a na nim szybko podpieczony kalafior. Z dodatkiem mojej ukochanej jasnej pasty miso. Dodałam
Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet
Czekoladowa Lava Cake, czyli płynne, mocno czekoladowe ciastko. Gdy nachodzi chęć na coś słodkiego, szybkiego i bardzo konkretnego z pomocą przychodzi taki rozpustny wulkan. Lekkie
Sałatka z kapusty na paście z bakłażana. Moje uzależnienie od kiszonej cytryny wciąż rośnie i to na tyle, że potrafię zjeść sobie ćwiarteczkę solo, bez
Blondie (kuzynka brownie) na bazie ciecierzycy z dodatkiem pysznego mango. Proste, szybkie, a bardzo dobre. Lekkie nie jest, trochę gliniaste i rozpływające się w ustach.
Grzybowy dal (dhal), z czarnej soczewicy Beluga. Ten, w przeciwieństwie do tego robionego z czerwonej, nie jest aż tak gęsty i „papkowaty”, bo ta odmiana
Pasta z fasoli, ale tym razem w wersji na słodko. Wydanie z pieczonymi jabłuszkami, cynamonem oraz orzechami włoskimi. Można wyjadać łyżeczką, używać jako dodatek do
Bardzo szybki do przygotowania pasztet z fasoli i jasnej pasty miso. Szybki oczywiście jak mamy już ugotowaną fasolę. Nic nie trzeba podsmażać, wystarczy razem zblendować