Limonkowy krem z pietruszki
Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami
Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami
O ile staram się jeść jak najwięcej surówek i warzyw na surowo, o tyle zimą mam zdecydowanie większą chęć na coś ciepłego i chociaż odrobinę
Konkretny, bezglutenowy, słodko-słony chlebek z burakiem i oliwkami. „Mięsisty” i ma w sobie to coś co sprawia, że po każdym gryzie chce się go jeszcze
Sałatka z kaszy pęczak i pasty z buraków, ale w trochę innej formie. Z dużą ilością ziół jak w tabbouleh. Lekkie a jednocześnie dość sycące
Nie przestanę robić kolejne pasty i smarowańce. Uwielbiam je i zazwyczaj wyjadam łyżeczką. Jak coś się uchowa to ląduje jako dodatek dosłownie do wszystkiego (pieczonych
Nie jest to może najszybszy sos pomidorowy świata, bo dusimy go ok 1-1,5h, ale za to jest naprawdę prosty do zrobienia. Ja wykorzystałam tutaj pyszne,
Zielona pasta, dodatek do chleba, placuszków, farsz naleśników, a nawet można wysmarować nią liść sałaty rzymskiej czy też kapusty pekińskiej. Na bazie jarmużu, cukinii i
Chleb bez mąki? Teoretycznie. Wydaje mi się, że już chyba każdy słyszał lub próbował czysto-ziarnistego chleba zmieniającego życie od MyNewRoots. Jest bezglutenowy, pyszny, to fakt,
Wiecie czym charakteryzuje się sernik baskijski? Totalnie kremowym wnętrzem. Ten sernik robiłam trochę na jego wzór, czyli wyciągnęłam go z pieca gdy środek był jeszcze
Kolejny, aksamitny i rozgrzewający krem z dodatkiem sporej ilości przypraw. Lekko korzenny, lekko wędzony, do tego jeszcze płatki drożdżowe. Nie są tu niezbędne, ale one
Kiełkujecie czasem kasze, strączki lub pesteczki? Warto. Stają się wtedy lżej strawne, lepiej przyswajalne i są bardziej odżywcze, bo zaczyna kiełkować w nich życie :).
Dziki ryż, lubię i staram się jadać regularnie. Chociaż jeżeli miałabym się kierować tylko smakiem to inne rodzaje raczej bardziej mi podchodzą (zwłaszcza czarny). Dlatego